2.000.000 PET boca sakupljeno na području općine Tešanj

Prije četiri godine, tačnije u oktobru 2009. godine g-din Šefket Turalić je predložio jednu ideju koja se odnosi na sakupljanje PET ambalaže, ista je razrađena od strane udruženja „EKO-MLADI“ te uz podršku tadašnjeg Načelnika Šišića, uz podršku menadžmenta svih osnovnih i srednjih škola krenulo se u realizaciju u decembru iste godine. Koordinator na projektu je udruženje „EKO-MLADI“, partneri su općina Tešanj koja finansira realizaciju ovog projekta u kontinuitetu od početka do danas, sve osnovne i srednje škole sa područja općine Tešanj, te firma OMORIKA Reciklaža do kraja prošle godine, a onda zbog promjene poslovne politike, od januara tekuće godine partner za odvoz JP RAD Tešanj.

3.1
Potpisivanje Sporazuma 11.12.2009 godine

Dakle pune četiri godine, zahvaljujući prvenstveno učenicima, njihovim roditeljima, zatim uposlenicima škola i građanima općine Tešanj implementira se ovaj projekat a evo ovih dana se došlo do količine od 100.000 kg ili 2.000.000 PET boca koje su sakupljene, odvežene i reciklirane te dio istih nije završio u šumama, rijekama, potocima ili negdje drugo u prirodi.

3.2

Prije tačno dvije godine obilježen je sakupljeni milion PET boca na način da je za cca 1000 učenika organizovan koncert:

3.3

a evo sada velika stvar koja potvrđuje kontinuitet u implementaciji ovog projekta od četiri godine, uključenost oko 7000 učenika i duplo više roditelja kao i građana općine Tešanj koji nisu direktno vezani za školu. Naravno mnogi pojedinci ali i privredni subjekti su takođe davali i daju svoj doprinos u realizaciji ovog projekta.

3.4

S tim u vezi je u utorak 26.11.2013 godine na jedan skroman način, ubacivanjem PET boca od strane nekoliko učenika u namjenski kontejner u krugu OŠ „Rešad Kadić“ Krndija zvanično obilježena sakupljena dvijemilionita PET boca:

3.5

te održan radni sastanak partnera na projektu: predstavnika udruženja „EKO-MLADI“, JP RAD, direktora/ica OŠ i Srednjih škola sa Načelnikom Huskićem a oko razgovora o dosadašnjoj uspješnosti i opravdanosti projekta te nastavku implementacije.

3.6

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *