Posjeta Konjević Polju, Potočarima, Srebrenici…

U nedjelju 24.11.2013 godine Organizacioni odbor u saradnji sa MZ Jablanica i udruženjem „EKO-MLADI“ Jablanica-Tešanj organizovao je u povodu Dana Državnosti BiH posjetu Konjević Polju, Potočarima, Srebrenici… 50 osoba različitih životnih dobi prvenstveno sa područja koje pokriva MZ Jablanica ali i sa drugih područja općine Tešanj je na simboličan način obilježilo dan Državnosti BiH. Ovo je bila prilika da mladi ali i stariji čuju historijske činjenice o dešavanjima u Podrinju tokom agresije na BiH. Bila je to prilika da se obiđe memorijalni centar u Potočarima gdje je do danas ukopano preko 6.000 žrtava najvećeg genocida u Evropi poslije Drugog svjetskog rata među kojima i jednomjesečna beba.
Na putu prema Potočarima i Srebrenici grupa od 50-tak osoba se kratko zaustavila ispred kuće nane Fate Orlović u Konjević Polju…

1.1

Nakon posjete kući nane Fate Orlović put je nastavljen prema Potočarima, a ispred memorijalnog centra u Potočarima dočekali su nas predstavnici udruženja „Posvjetitelj“ iz Srebrenice na čelu sa predsjednikom udruženja Nerzudinom Hajdarevićem kao i kustos memorijalnog centra. Nakon uvodnog izlaganja domaćina, obilaska memorijalnog centra svi učesnici su prisustvovali času historije koji je održao kustos memorijalnog centra Azir Osmanović profesor historije.

1.2

Nakon časa historije, prisutni su obišli Spomen sobu koja se nalazi u prostorijama nekadašnje tvornice akumulatora gdje su imali priliku da pogledaju dokumentarni film o stradanjima bošnjaka u Podrinju te da obiđu prostoriju koja nosi naziv „Soba smrti“. Nakon toga krenulo se put Srebrenice gdje je između ostaloga realizovana i posjeta udruženju „Prosvjetitelj“ od 10-ak osoba iz gore navedene grupe od pedeset učesnika.

1.3

Ovo je bila prilika da se svi podsjetimo na stravična dešavanja iz Jula 1995 godine, da obnovimo i usvojimo nove informacije, i historijske činjenice te da na jedan simboličan način obilježimo ovaj značajan datum za BiH, da se poklonimo žrtvama i odamo priznanje jer svaka od njih je dala najvrednije što je imala i svaka od žrtava je dala nemjerljiv doprinos u očuvanju BiH a time mogućnost i priliku nama danas da obilježavamo Dan Državnosti Bosne i Hercegovine.

Na sljedećem linku se može pogledati web stranica udruženja „Prosvjetitelj“ i tekst koji su napisali o posjeti organizovanoj iz Tešnja.

NEKA OSVETA BUDE PRAVDA. NEKA ISTINA BUDE NADA. NEKA MAJČINA SUZA BUDE MOLITVA I DA SE NIKAD NIKOM NE PONOVI SREBRENICA !

Organizacioni odbor

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *