PROMOCIJA ZAKONA O JAVNO-PRIVATNOM PARTNERSTVU

PROMOCIJA ZAKONA O JAVNO-PRIVATNOM PARTNERSTVU

Danas je (11. 12. 2013.) u organizaciji Vlade Zeničko-dobojskog kantona održana prezentacija Zakona o javno-privatnom partnerstvu. Ovo je prvi put da jedna kantonlna vlada na ovakav način pristupa afirmaciji jednog propisa. O značaju, ključnim vrijednostima i mogućnostima primjene ovog Zakona govorili su prof. dr. Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta Sarajevo, te profesori ovog fakulteta Aziz Šunje, Muharem Karamujić i Sead Kreso.

U uvodnoj riječi, premijer Munib Husejnagić je kazao da su razlozi zbog kojih je Vlada Kantona donijela ovaj Zakon prvenstveno u stvaranju povoljnijih uslova za realizaciju zajedničkih projekata državnog i privatnog sektora i time povećanja zaposlenosti kroz angažovanje domaćih privrednih subjekata. Na sličan način je i prof.dr.Sead Kreso pojasnio važnost javno-privatnog partnerstva za državu općenito, istakavši da se resursi koji moraju ostati javno dobro iskoriste za privatnu inicijativu. Time se otklanjaju mogućnosti monopola, a biznis se stavlja u funkciju i time privredna inicijativa dobilja mogućnost razvoja.

U ovoj zemlji na raspolaganju je četiri do pet milijardi maraka kratkoročnih sredstava koje finansijske institucije zbog zakonskih ograničenja ne mogu upotrijebiti, a taj novac bi se mogao angažovati korisno na realizaciji projekata vlade uz saradnju sa privatnim sektorom.

Prof. dr. Željko Šain je kroz pitanje da li Zeničko-dobojski kanton ima osnovu da o ovoj temi razmišlja kao izvoru finansiranja svojih programa dao i odgovor da osnova zaista postoji prvenstveno u prirodnim resursima: vodama, mineralima, rudama, a to blago je na raspolaganju svim poduzetnim ljudima i vladama, naročito kada udruže svoje resurse.

Da bi se na zakonit način moglo provoditi javno-privatno partnerstvo, osnovana je i bosansko-hercegovačka profesionalna asocijacija o kojoj je govorio prof. dr.Aziz Šunje kao prvi predsjednik ove organizacije utemeljene prije pola godine. Ova asocijacija omogućit će da se promovišu standardi u radu sa procjenom nekretnina, te će davati certifikate i licence licima koja se žele baviti tržištem nekretnina.

Prof.dr. Muharem Karamujić koji je nekoliko godina radio za Vladu Australije na promociji javno-privatnog partnerstva istakao je kako je ovo relativno nova vrsta odnosa na svjetskoj sceni, jer datira iz 70-.tih i 80.-tih godina prošlog stoljeća. On je također podsjetio da se veliki projekti u razvijenim zemljama svijeta upravo realizuju putem javno-privatnog partnerstva i predstavljaju najuspješnije poteze svake vlade koja se odluči na ovakav vid podsticaja privredi i istodobno ostvarivanju osnovnih funkcija uređenja društva.

Na kraju, istaknute su pohvale Vladi Zeničko-dobojskog kantona za donošenje ovog zakona jer se radi o pravovremenom potezu koji će temeljno promjeniti odnose javnog i privatnog sektora na ovom području.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *