NAPREDNI KURS IZ OBLASTI SIGURNOSNE POLITIKE BiH

NAPREDNI KURS IZ OBLASTI SIGURNOSNE POLITIKE BiH

U organizaciji interresorne radne grupe Vijeća ministara BiH za praćenje provodbe dokumenta „Sigurnosna politika BiH“, održao u Zenici u srijedu i četvrtak, 11. i 12. decembra 2013. godine . obratio se učesnicima Naprednog kursa koji se.

Ministar Delić je ministar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Rifat Delić je učestvujući u radu ovog skupa istakao značaj sigurnosne politike za jednu zemlju, posebno zemlju kakva je Bosna i Hercegovina, u kontekstu globalnog okruženja, ali i regionalnih i unutrašnjih zbivanja.

„Meni je žao što danas u našoj zemlji o sigurnosti brigu vode stranci i nadam se da će uskoro doći vrijeme kada će Bosanci i Hercegovci moći sami da odgovore na sigurnosne izazove. Nadam se da će ova dva dana doprinijeti sigurnijem, bezbjednijem i prosperitetnijem napretku naših prostora“- riječi su ministra Delića  koji se posebno se zahvalio predstavnicima međunarodnih organizacija koje su aktivno uključene u stvaranje sigurnijeg ambijenta u našoj zemlji, te doprinose bilateralnoj i multilateralnoj saradnji sa svim relevantnim međunarodnim institucijama.

Dokument „Sigurnosna politika BiH“ nastoji dati smjernice za izgradnju sistema, strukture i svih mehanizama neophodnih za efikasno djelovanje sektora sigurnosti. Sve veća međuzavisnost u svijetu može predstavljati sigurnosne izazove, prijetnje miru i stabilnosti država, posebno kada je u pitanju međunarodni terorizam, organizovani kriminal, te nelegalna trgovina ljudima ili narkoticima.

Kao aktivan učesnik kolektivne sigurnosti na globalnom planu, BiH je trenutno angažovana u  više međunarodnih mirovnih misija, a istovremeno je i korisnik mehanizma Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU. Brigadni general Harald Quiel, direktor Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH, izrazio je očekivanje da će institucije BiH napredovati u ovoj oblasti i da će ova edukacija poslužiti kao forum za saradnju različitih sigurnosnih aktera.

Dvodnevni napredni kurs bio je namijenjen osobama koje su pohađale jedan od devet osnovnih kurseva o Sigurnosnoj politici BiH, organizovanih u periodu od 2007. do 2010. godine. Cilj je bio polaznicima pružiti aktuelne informacije iz ove oblasti, usavršiti i unaprijediti njihovo znanje, kao i daljnje razvijanje i održavanje kontakata među predstavnicima različitih institucija iz sigurnosnog sektora BiH.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *