Tešanjske starice Mejra i Gospava žive kao sestre

mejra-i-Gospava-12-13
Kovaljesko i Karapandžić: Sve je ljude Bog stvorio i sve što se dogodi je njegovo iskušenje
Slušajući svakodnevno istupe neodgovornih bh. političara, kao da smo pomalo zaboravili na dobrotu naroda koji živi na ovom uzavrelom parčetu zemlje. Daleko od kožnih fotelja, skupocjenih automobila političara, žive obični bosanski ljudi, a među njima i tešanjske starice Gospava Kovaljesko i Mejra Karapandžić. Jedna Srpkinja, druga Bošnjakinja, ali dvije najbolje prijateljice.
Kovaljesko (88) se prije desetak godina vratila iz izbjeglištva. U skromnom kućerku u Mekišu kod Tešnja živi sama. Sinovi Pero, Gojko i Branko su u Hamburgu, Opatiji, Loparama. Kćerka Nada je u Tuzli. Baka, ipak, nije sama, zahvaljujući komšinici Mejri.

– Meni je moja Mejra i kćer i sin, i komšinka i sve. Djeca me paze i dolaze, ali svi su daleko. Moja Mejra i ja dijelimo sve. Ona, ako ručak gotovi, viče: „Baba, nemoj ti ništa, evo ja sam nama spremila“. Pogledaš, ona ide meni u svako doba, bio mrak, bio dan – priča nam baka Gospava.

A na ratnim linijama iznad Tešnja Mejri je 1993. godine poginuo 22-godišnji sin Edhem. Drugi, Ekrem, teško je ranjen od mine na Trešnjevom panju.

– Ne smijem se ni sjećati šta je meni ovaj rat učinio. Uzeo mi je što mi je najdraže bilo. Ali, meni nije baka kriva. Rat je bio. I šta ja mogu sad – kaže Mejra Karapandžić.

Ima i onih kojima nije drago što se Mejra i Gospava lijepo slažu. „Nije u trendu“, kažu. Bilo je i neprijatnosti, ali vjera u ljude, dobrotu, jednog Boga i njegovu poruku, na koncu, kao svjetionik pokazuju Bosni i njenim ljudima put u bolju i pravedniju budućnost.

– Ima i onih kojima nije pravo što ja pazim baku. Mnogo puta sam imala i neprijatnih poziva telefonom, ali se na to ne osvrćem. Sve je ljude Bog stvorio i sve što se dogodi je njegovo iskušenje – kaže Mejra.

Gospava bi, veli, voljela kada bi ljudi živjeli složno kao nekad. Političari su, kaže, ti koji zbog ličnog interesa stalno zavađaju narod.

– Može se živjeti zajedno, samo ko je čovjek. Ko nije čovjek, ne može se s njim makar bio i rođeni brat – poručuje Gospava Kovaljesko.

 

Izvor: Avaz.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *