SABINA SOFTIĆ NE GUBI NADU

Nada je san budnih.

(Aristotel)

 

sabina-softic-2

Nedjelja je. U Redakciji sam Antena-radija u Jelahu.

Adel Džanić mi telefonom potvrdjuje da dolaze sa Sabinom Softić iz Karadaglija, općina Tešanj u BiH.
Nakon petnestak minuta na rukama djevojku unose u Redakciju. Pomislih na stepenice, koje su prošli od prizemlja do drugog sprata, do nas.
Kada su je smjestili u stolicu upoznah se sa Sabinom, njenom dajdžincom i drugaricom Arnelom. Adela znam od prije.
Nakon što sam ih ugostio Sabina poče priču:
– Imam dvadeset dvije godine. Živim sa nanom u Karadaglijama bez oca i majke, a nana zbog godina i starosti nije više mogućnosti ni sebi pomoći. Kao dijete sam dodijeljena nani na čuvanje. Već četiri godine ne mogu na noge niti do kupatila da odem. U Zenici su mi radili osam operacija na stopalima i nogama. Nakon svega poslali su me u Tuzlu na dalje pretrage, ali zbog administracije i problema kanton-kantonu vratili su me nazad. Moji problemi su sve veći, a na kraju krajeva su mi konstatovali probleme sa karlicom kičme i deformitetima za koje mi sada, nakon toliko vremena, kažu da se to sve može riješiti operacijom u Turskoj, čija cijena je cca. 25 000,00KM (dvadesetpethiljadaKM).
To kroz šta sam prošla teško je i ispričati, ali imam nadu nakon ovih nalaza i potvrde iz Turske da bih opet mogla na svoje noge i nastaviti život, jer ukoliko se to ne desi doktor mi je rekao da je to moj kraj….-
(Priču o odnosu našeg društva prema ovakvim kao što je Sabina Softić i kroz šta sve prolaze slušam svakodnevno. Razmišljam da je odmah objavim i odustajem kako bi joj omogućio da to sve ispriča u mikrofon…)
Pokušavamo načiniti plan kojim bi prikupljali sredstva za njenu operaciju, i nakon moje sugestije ona se odlučuje da njenu dokumentaciju pogleda još jedan doktor na ovim prostorima, kako bi se uvjerili da je to to, a da u medjuvremenu krenemo sa apelom.
Sabina Softić ne gubi nadu i sretna je što pristajemo da se uključimo kao i njeni najbliži. Adel Džanić se prihvata da pomogne, kao i njena drugarica, dajdžinca, a kažu mi da imaju još njih, koji bi se u sve uključili da se to prikupi što prije.
O svemu je upoznat i Centar za socijalni rad Tešanj, a u narednom periodu će pokušati da animiraju i druge institucije.

– Oni koji bi željeli da pomognu to mogu učiniti uplatom na broj žiro računa: 3385502558075940

– Sredstva za pomoć Sabini Softić mogu se donijeti i lično u Antena-radio ili Sabini na adesu:
Karadaglije b.b.
74260 Tešanj

– Broj telefona Sabine Softić je: 061 518 280, a njene prijateljice Arnele: 061 673 873

SABINA SOFTIĆ NE GUBI NADU, JER IMA NAS!

 

Fahrudin Hrvić

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *