Jednoglasno usvojene izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima ZDK

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je na sjednici održanoj u utorak, 17. decembra 2013. godine, nakon javne rasprave koja je trajala 30 dana, usvojila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona.

Zakon su jednoglasno podržali zastupnici svih političkih stranaka, što najbolje govori o kvaliteti ponuđenih zakonskih rješenja. Ono što je veoma bitno, sadržajem Zakona zadovoljni su i u Sindikatu policije Zeničko-dobojskog kantona: „Stav je Sindikata pozitivan u tom djelu što smo učestvovali u izradi Zakona posredstvom svog člana Komisije. Nikada ranije nije postojala takva praksa, te očekujemo da ćemo biti pozvani i u narednom periodu kada se budu donosili akti koji se tiču uposlenika MUP-a. Prilikom izrade Nacrta djelom su uvažene primjedbe i sugestije Sindikata, posebno u dijelu koji se odnosi na interni premještaj“, izjavio je predsjednik Sindikata policije Zeničko-dobojskog kantona Almir Salkičević.

Prema riječima ministra MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Rifata Delića, Zakon je usaglašen sa brojnim domaćim dokumentima, odnosno sa propisima drugih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, a sve sa ciljem harmonizacije propisa u oblasti radno-pravnog statusa, ovlaštenja i odgovornosti policijskih službenika u policijskim organima.

Tokom skupštinske diskusije konstatovano je da će predložene izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima u značajnoj mjeri doprinijeti kvalitetnijem radu policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kao i unapređenju ukupne bezbjednosne situacije.

Zastupnici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona prihvatili su i zaključak da se što prije obavi dodatno upošljavanje nedostajućih policijskih službenika, kako bi Ministarstvo moglo efikasno odgovoriti svim obavezama i zadacima.

„U ovom trenutku u Upravi policije evidentan je nedostatak kadrova, a u narednim godinama očekuje se odlazak u penziju većeg broja policajaca, tako da se mora sistemski raditi i konstantno vršiti upošljavanje policijskih službenika“, pojasnio je razlog ovakve odluke ministar Delić.

Na ovom zakonskom rješenju radilo se skoro pet godina, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona može se pohvaliti činjenicom da je ovo prvi usvojeni Zakon ovog tipa, odnosno sa izmjenama i dopunama, na teritoriji Federacije BiH.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *