USVOJEN BUDŽET ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA ZA 2014. GODINU

USVOJEN BUDŽET ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA ZA 2014. GODINU

Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2014. godinu bit će dijelom socijalni i stabilizirajući, a dijelom razvojni, što znači da će se iz planiranih budžetskih stavki uspjeti da podmire osnovne obaveze prema budžetskim korisnicima i održanje vitalnih funkcija Kantona, a s druge strane da se realizuju određene investicije koje će potaknuti nove privredne i ekonomske tokove na području Kantona.

Sa 20 glasova „za“ i jednim „uzdržanim“, Skupština Kantona na danas održanoj sjednici, usvojila je budžet koji će u prihodovnoj strani za narednu godinu iznositi 291.431.620 KM, od čega 16,1 miliona KM otpada na kreditno zaduženje. Ovako kreiranim budžetom  će se, prije svega, obezbijediti redovnija isplata svih obaveza, počev od socijalnih davanja (isplate za porodilje, dječije dodatke i druge grupacije koje spadaju u socijalne kategorije) koja će u narednoj godini biti isplaćena u stopostotnom, umjesto 90.- postotnog iznosa u ovoj godini. Isplate pripadnicima boračkih populacija bit će stabilizirane, a neophodna finansijska pomoć Kantonalnoj bolnici Zenica u iznosu od 3,5miliona KM obezbijedit će normalno funkcioniranje ove i drugih zdravstvenih ustanova na području našeg Kantona. Predviđena su i izdvajanja u oblasti privrede i poljoprivrede, kroz nastavak poticaja u ovim granama privređivanja, a bit će obezbijeđena i stabilna materijalna osnova za korisnike budžeta, odnosno normalno funkcioniranje i isplate plaća u školstvu, zdravstvu, sudstvu i MUP-u.

Prilikom kreiranja budžeta imalo se u vidu i da Kanton duguje sredstva po osnovu sudskih presuda, pa su i ovi iznosi povećani i u narednoj godini za isplate po osnovu presuda, nagodbi i apelacija bit će izdvojeno 830.000 KM.

Uz pobrojano, obezbijeđena su i sredstva za daljnji razvoj putne i komunalne infrastrukture, zatim namjenska sredstva za vodoprivredne objekte u te za nove investicije i rekonstrukciju objekata školstva, među kojima i završetak zgrade Pravnog i Ekonomskog fakulteta zeničkog Univerziteta. Povećana su i izdvajanja općinama iz oblasti ekologije, a predviđena su i brojna druga izdvajanja za koja su određene populacije građana izrazile potrebe.

S obzirom na postojeću ekonomsku situaciju u BiH, pa tako i na našem Kantonu, u kreiranju budžeta za 2014. godinu,Vlada Kantona rukovodila se realnim pretpostavkama i nastojanjem da se određene nepravilnosti u raspodjeli budžeta iz ranijih godina isprave drugačijim projekcijama, kako bi se stabilizirale isplate u pojedinim oblastima koje su dosad bile zanemarene.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *