VESELJE U CENTRU MAGLAJ

VESELJE U CENTRU MAGLAJ

Izazvati osmijeh  kod najmlađih bio je cilj  odlaska članova Vlade ZDK u Centar za djecu s posebnim potrebama u Maglaju.

Zajedno sa Ivicom Ćurićem ministrom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Nedžadom Lokmićem, ministrom za boračku zaštitu i Berjanom Ačkar, sekretarom Stručne službe Vlade Zeničko-dobojskog kantona, premijer ZDK Munib Husejnagić je posjetio ovu ustanovu realizujući Zaključak Vlade da se, umjesto novogodišnjih čestitki, štićenicima ovog doma daruju novogodišnji paketi.

Oni nisu znali sakriti radost i oduševljenje, a u ovom Centru ima ih više od 50 iz općina Žepče, Zavidovići i Maglaj .

Posebno oduševljena bila je rukovodilac Centra Aldina Mularifović, defektolog koja radi s ovom djecom uz još nekoliko stručnjaka koji su, kako kaže „Predani ovom poslu“.

Rad Centra za djecu s posebnim potrebama finansira se  sa dvije trećine sredstava iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona, a jednu trečinu troškova „pokrivaju“ tri općine odakle djeca dolaze u ovu ustanovu.

„Imamo najviše problema sa prevozom, odnosno dovoženjem i odvoženjem djece u Centar“- izjavila je Mularifović dodajući da „to pravi dodatne troškove. Broj djece se, na žalost, povećava i potrebe za   Centrom su sve veće“.

Djelatnici Centra su posebno ponosni što su uspjeli u sedmoj godini rada od kako je uspostavljena ustanova, dovesti „svoju djecu“ kako kažu, ne samo na novogodišnju priredbu u Maglaju, nego su ti mališani sa posebnim potrebama bili aktivni učesnici ove svečanosti.

Tokom posjete Centru, premijer je sa ministrima obišao radne prostore, učionice i radionicu, a upoznao se sa najaktuelnijim preokupacijama i problemima ove ustanove.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *