Red, čistoća, inovacija i efikasnost

Kako mašine postaju sve efikasnije i savršenije tako će postati i jasno

kako je nesavršenost izvor ljudske veličine.”

Ernst Fischer

Tešanj, kao lokalna zajednica, u odnosima unutar Bosne i Hercegovine zauzima sam vrh reda, čistoće, inovativnosti i efikasnosti. Ima sjajnih primjera, ali ima i onog gdje ponekad treba nakratko zatvoriti oči a onda poduzeti akciju. Istina, konkurencija i nije na visokom nivou, ali važno je biti na vrhu u stvarima koje donose prednost i koje daju više mogućnosti. U sedmici koja je iza nas sam boravio u službenoj posjeti Njemačkoj, sa gospodom Smailom Ramović (generalni direktor MHBA) i Mahmutom Galijašević (šef razvoja MHBA), tvornici MANN+HUMMEL u Marklklofenu. Nakon sedam godina sam bio u prilici vidjeti istu a drugačiju fabriku. Naravno, nemam pravo govoriti o detaljima, ali ono što sam vidio mogao bih smjestiti u četiri riječi: red, čistoća, inovacija i efikasnost. To bez sumnje vodi ka uspjehu.

U Bosni i Hercegovini je poznata navika da se kuća i avlija (dvorište) posebno pospremaju kada gosti dolaze. To je gotovo dostiglo stepen običaja. Ali to je odavno prestalo biti dovoljno. Red i čistoća trebaju biti stalna navika kod kuće, na poslu, u sredini. A inovacija i efikasnost novi standard organizacijskog ponašanja.

Bilo je predivno vidjeti i osjetiti uslove i organizacijsku kulturu, motivaciju uposlenika, učenje, timski rad, razmjenu znanja i iskustava, i razvoj kreativnosti i inovacija. Pričati o tome jedna je stvar, vidjeti takvu stvarnost nešto je drugo. I jedno, i drugo djeluje lahko. Prvo kada se priča, drugo kada se vidi. Ali put koji treba prijeći od učenja, spoznaje i znanja ka implementaciji i životu jeste izazov i inspiracija. Taj put zahtjeva istrajnost, saradnju, energiju i dosljednost. MHBA, Tešanj kao jedna od MANN+HUMMEL lokacija u svijetu, na tom je putu. Veliki je napredak postignut u posljednjih nekoliko godina. Nekada Unico filter, a sada MHBA, fabrika u Tešnju je ostvarila ne samo rast prihoda i obima proizvodnje, nego i promjene o kojim govorim. Ne govorim o tome na kom su nivou one danas, niti imam pravo o tome na ovaj način pisati, nego mislim gdje bi Unico filter kao fabrika bila danas da u privatzaciji nije došao MANN+HUMMEL. Vjerujem da ne bi dostigla sadašnji nivo.

Ali to nije prednost samo za MHBA. To je prednost za Tešanj, za lokalnu zajednicu, jer imamo primjer razvoja organizacijske kulture naslonjene na najbolje primjere dobre prakse u cijelom svijetu. Oni koji posjete MHBA osjete i vide tu razliku potrebnu za uspjeh kao što sam ja vidio i osjetio u Marklklofenu. Ali treba razumjeti moto sa vrha ove priče: ”Kako mašine postaju sve efikasnije i savršenije tako će postati i jasno kako je nesavršenost izvor ljudske veličine.” Ovaj moto ukazuje da ljudi nisu savršeni, nisu kao takvi stvoreni, ali su stvoreni da mogu održavati red i čistoću (jer čovjek unosi nered i nečistoću pa ima odgovornost da to popravi), i da mogu djelovati inovativno i efikasno a ne prepustiti se inerciji, sobi za odmor i udobnosti te beskorisnom trošenju vremena. Upravo to izdizanje iz sopstvene nesavršenosti, iz pune svjesnosti o sopstvenim slabostima, jest inspiracija i izazov za samopotvrđivanje korisnog djelovanja svakog čovjeka.

Fuad Šišić

Raduša bb

7460 Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *