Žepački sirari na obuci u sirani “Zlatna kap” Jelah – Tešanj

U organizaciji Udruženja “Spori turizam” iz Žepča i Razvojne agencije Žepče, održana je posljednja praktična  edukacija iz sirarstva za žepačke sirare u sirani „Zlatna kap“ na Jelahu.

Za vrijeme posjeta sirani „Zlatna kap“ Jelah-Tešanj korisnice projekta „Got cheese“ imale su priliku da se upoznaju s radom jedne obiteljske mini-sirane koja već godinama uspješno proizvodi neke od najpoznatijih sireva u Bosni i Hercegovini, kao što su punomasni tvrdi sir, punomasni mljeveni sir, punomasni rezani sir, punomasni sir rezan na šnitu, dimljeni masni sir, gauda i punomasni kravlji sir.

Predavač na edukacijama je bio Omer Mrakić, dipl.ing.agr. i predsjednik Udruženja proizvođača sira u Bosni i Hercegovini (UPS BIH). Udruženje proizvođača sira u Bosni i Hercegovini je osnovano 2012. godine i okuplja proizvođače sira iz cijele BiH.

Na edukaciji su bile prisutne korisnice projekta i mljekari s područja općine Žepče, gdje su posebno mjesto zauzele korisnice projekta koje već godinama po tradicionalnim receptima rade domaće autohtone sireve žepačkog kraja.

Cilj ove edukacija je bio obučiti žene koje se u svojim domaćinstvima bave proizvodnjom sireva da rade neke nove vrste sireva i pokušaju proširiti i usavršiti proizvodnju ili eventualno pokrenuti mini-siranu na svom domaćinstvu.

U narednom periodu planirana je izložba žepačkih sireva, gdje će svoje mliječne proizvode izložiti korisnice projekta „Got cheese“, te pokazati na koji način rade domaće sireve i što su sve naučile kroz ovaj projekt.

Stručnu pomoć u implementaciji projekta pruža Razvojna agencija Žepče.

Opširnije na Jelah.info

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *