Izložba umjetničkih slika "Sarajevo birvaktile"

DSCF4445 MediumU organizaciji Muzeja Tešanj, u četvrtak, 17. aprila 2014. u Maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj, otvorena je gostujuća izložba umjetničkih slika Sarajevo birvaktile.

Istinskim ljubiteljima umjetnosti, predstavljena su 33 rada iz bogate umjetničke zbirke Muzeja Sarajeva. 

Postavka je koncipirana u četiri tematske cjeline-čaršija i mahale sa sokacima, zanati i dućani, pejsaži i vedute i portreti ljudi iz svakodnevnog života. Autori većeg dijela izloženih radova su recentni umjetnici iz prve bosanskohercegovačke generacije koji su pohađali umjetničke škole diljem Austro-Ugarske monarhije, kao što su: Gabrijel Jurkić, Petar Šain, Petar Tiješić, Đoko Mazalić, Spiridon Špiro Bocarić, Todor Švrakić, Roman Petrović.

 

Slike rađene u tehnikama ulja na platnu i dasci, akvarelu… pripadaju vremenu dolaska Monarhije na ove prostore, pa do početka Drugog svjetskog rata. Neke od njih, poput slika Houlmsa i Kirchnera, imaju dokumentaristički značaj, jer su rađene u vrijeme dok još nije izumljena fotografija i oslikavaju odavno zaboravljenu arhitekturu, zanate, sokake i lica šeher Sarajeva.

Izvor: Muzejtesanj.Org

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *