O POTICAJIMA U POLJOPRIVREDI

O POTICAJIMA U POLJOPRIVREDI

Na inicijativu Udruženja poljoprivrednih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona u ponedjeljak (28. 04. 2014.) je održan sastanak  na kojem  je raspravljano o realizovanim poticajima u poljoprivredi 2013. Godine , kao i o Programu utroška sredsdtava poticaja u 2014. Godini sa posebnim osvrtom na do sada realizovani dio ovog dokumenta. Sastanku su, osim  poljoprivrednih proizvođača prisustvovali i predstavnici asocijacija poljoprivrednika s područja Kantona te predstavnici kantonalne skupštinske Komisije za poljoprivredu i resorne službe Općine Zenica , ministar poljoprivrede i premijer.

Poljoprivrednici su  predstavili svoja viđenja raspodjele prošlogodišnjih sredstava za poticaje koja,  po njihovom mišljenju, nisu bila dovoljna i kasno su isplaćena.Tokom razgovora su se mogli ćuti podaci o tome šta i koliko poljoprivrednici namjeravaju proizvesti ove godine te detalji o izgradnji novih pogona za preradu voća i povrća. Mesud Pinjo, sekretar Aoscijacije peradara Federacije BiH kazao je daje Zeničko-dobojski kanton postao vodeći kanton u proizvodnji brojlera i svježih konzumnih jaja, a argumentovao je to i činjenicom da je lani na ovom području zabilježena proizvodnja od šest miliona tovnih pilića.

Malinari iz Željeznog polja i Zavidovića također su govorili o vlastitim zasadima i planovima za ovu godinu, a Emir Haračić iz firme Pro-natura govorio je o planovima proširenja proizvodnje ali i završetku prve faze izgradnje Centra za otkup i preradu voća.

Iz Vlade ZDK je podvučeno da se pomno prati situacija u poljoprivredi , a učesnici skupa su upoznati sa namjerom Vlade da se uvede veća kontrola kod raspodjele i namjene poticaja po različitim osnovama. Naime, dosadašnja praksa pokazuje da ima potrebe za ovakvim odnosom jer i pored revizija, poslije zaključenih spiskova bilo je primjedbi od strane nezadovoljnih poljoprivrednika. To se posebno odnosi na poticaje za pretvorbu nepoljoprivrednog u poljoprivredno zemljište. Ove godine za tu svrhu izdvojit će se 1,5 miliona KM,  ali će i kontrola biti veća nego lani. Osim standardnih, poljoprivrednici mogu aplicirati i za poticaje za tzv. utopljavanje objekata.

-Cilj nam je razvijati poljoprivredu na način da poticaje dobiju pravi poljoprivrednici. Oni koji žive od zemlje i ostvaruju  svoju egzistenciju na taj način. Poticaji se ne mogu dijeliti „usput“ i po bilo kakvom osnovu osim po onom koji je propisan u javnom pozivu. Udruženja poljoprivrednika bi trebala pomoći Vladi u pravilnoj realizaciji programa poticaja,- kazao je ovom prilikom Munib Husejnagić, premijer ZDK u ostavci.

On je upoznao poljoprivrednike sa aktuelnim stanjem u budžetu Kantona koje je dosta složeno i pojasnio da je u ovakvoj situaciji u kojoj se moraju isplatiti sva socijalna davanja, plate budžetskim korisnicima, boračkoj populaciji i brojnim drugima, teško imati razvojnu komponentu budžeta. No, i pored svih tih problema, planirani su poticaji i za privredu i za poljoprivredu najviše iz razloga poticanja novog zapošljavanja za koje je premijer konstatirao da je mnogo veće kod prerađivača nego kod direktnih poljoprivrednih proizvođača. I u toj sferi odnosi se moraju mijenjati, kazao je Husejnagić

Bojan Bošnjak, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede govorio je o saradnji sa poljoprivrednicima, vrstama i oblicima poticaja sa federalnog i kantonalnog nivoa te o teškoćama prilikom njihove dodjele zbog velikog broja aplikanata na ova sredstva.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *