Udruženje „EKO-MLADI“ Jablanica-Tešanj potpisalo Sporazum o saradnji sa ÇEKUD organizaciom iz Turske

3

U oktobru 2013 godine u općini Gümüşhane nedaleko od grada Trabzona u Turskoj održan je Simpozij o okolišu u organizaciji asocijacije ÇEKUD iz Turske. Na poziv Organizacionog odbora učešće na Simpoziju je uzelo i udruženje „EKO-MLADI“ Jablanica-Tešanj, a član UO je prisustvovao i kroz prezentaciju predstavio djelovanje i rad udruženja kao i aktivnosti i zalaganje općine Tešanj na polju zaštite okoliša. Od tada pa do aprila mjeseca tekuće godine vođeni su razgovori, razmjenjivani dopisi i informacije s ciljem uspostave saradnje ove dvije organizacije / udruženja. Obzirom da je sve to rezultiralo pozivom za potpisivanje Sporazuma sa ÇEKUD organizaciom, za pretpostaviti je da su naši prijatelji iz Turske bili zadovoljni prezentaciom, zadovoljni našim djelovanjem i radom, kao i djelovanjem i zalaganjem općine Tešanj na polju ekologije što je u skladu sa vizijom: Tešanj, sredina ekološke svijesti, čistoće i reda.

Nakon usaglašenog teksta sporazuma, definisanog termina i plana posjete, u periodu od 27.04.2014 do 03.05.2014 godine realizovana je posjeta Turskoj, Istanbulu i drugim gradovima i općinama, kao i mnogobrojnim firmama, ustanovama, udruženjima i naravno organizaciji ÇEKUD. Delegaciju koja je u navedenom periodu boravila u Turskoj činili su: Fuad Spahić (predsjednik Skupštine udruženja „Tragovi-Crni Vrh“), Admir Plančić (predsjednik UO udruženja „EKO-MLADI“), Mersed Spahić (predsjednik NO udruženja „EKO-MLADI“), Adnan Lihić (član UO udruženja „EKO-MLADI“) i Sabahudin Omerbašić (uposlenik općine Tešanj). Sve troškove oko pripreme puta, odlaska, boravka i dolaska su preuzeli učesnici puta lično kao i naši domaćini u Turskoj, bez bilo kakvih troškova za udruženja, neku ustanovu ili instituciju u Tešnju ili BiH.

Sam čin potpisivanja Sporazuma je realizovan 29.04.2014 godine sa početkom u 11:30h u Istanbulu a istom su prisutvovali svi članovi delegacije kao i predstavnici ÇEKUD organizacije te nekoliko univerzitetskih profesora sa univerziteta Sakarya iz Adapazara.

Ovo je bilo prvo potpisivanje sporazuma o saradnji ÇEKUD organizacije sa jednom organizaciom van Turske, takođe i za „EKO-MLADE“ sa nekom organizaciom van BiH, i iskazano je obostrano zadovoljstvo sto se radi baš o ove dvije organizacije i o ove dvije Zemlje.

Svi ostvareni kontakti, razgovori i dogovori za rezultat ce u narednom periodu imati i djelovanje na operativnom planu kroz konkretne aktivnosti, a nadamo se da će to biti od velike koristi na polju ekologije i zaštite okoliša za užu i širu društvenu zajednicu.

„EKO-MLADI“

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *