Roditelji iz Tešnja tvrde da im je beba umrla zbog nemara u Domu zdravlja

Edina Mehmedović, majka šestomjesečne bebe iz Tešnja koja je umrla 6. maja ove godine, javila se našoj redakciji tvrdeći da su ljekari u tamošnjem Domu zdravlja “Izudin Mulabećirović Izo” svojom sporom reakcijom doprinijeli smrti njenog djeteta.

dom-zdravlja

Beba se razboljela noć prije smrti, a tog kobnog dana su je odveli u Opću bolnicu Tešanj. Mehmedović navodi kako beba tamo nije primljena jer je u trenutku kada su došli radila samo jedna doktorica koja je bila na sastanku. Zato su s bebom otišli u Domu zdravlja “Izudin Mulabećirović Izo”, gdje je dijete imalo otvoren zdravstveni karton.

“U toku noći beba je imala temperaturu 39 stepeni, koja je bila skinuta u roku sat vremena uz pomoć sirupa. Nakon toga je povraćala nekoliko puta. U jutarnjim satima je pojela posljednji obrok i nije povratila, ali je počela blago modriti po ušima i usnama i imala je otežano disanje. Doktorica nas je odmah primila te bebu pregledala formalno i brzinom svjetlosti nas uputila u Kantonalnu bolnicu u Zenici pod simptomom upale pluća. Faktički bili smo isjerani iz ordinacije, da li iz razloga jer je slučaj hitan ili da skine odgovornost sa sebe”, pita se majka.

Mehmedović: Dugo smo čekali vozilo za Zenicu

Nadalje, Mehmedović tvrdi kako su onda nastali problemi, jer su s bolesnom bebom morali čekati skoro sat da vozilo hitne pomoći, odnosno Doma zdravlja, bude spremno da ih preveze u Zenicu.

“Nisu imali na raspolaganju medicinsko osoblje koje bi nam bilo u pratnji do Zenice, tako da smo već gubili sudbonosne trenutke. Kada smo pronašli dugo traženu pratnju, bebi je bio potreban kisik, ali nije bilo vozila hitne pomoći kod kojeg je bio osposobljen aparat za kisik. Sjeli smo u jedno vozilo, gdje nije bilo kisika, pa smo prešli u drugo, gdje nas je opet zadesila ista situacija. Hitna pomoć je raspolagala i trećim vozilom, ali nije bilo zadužene osobe za to vozilo, jer je dotična bila na doručku, pa nam ključ od pomenutog vozila nije bio dostupan. Naposljetku smo poslani u prostorije hitne medicinske pomoći u Tešnju gdje je uključen kisik. A tu je bila pristuna i doktorica sa dvije medicinske sestre kojima je bilo čudno što je bebi dat samo kisik u takvom stanju”, tvrdi majka.

Ona tvrdi da su još neko vrijeme čekali vozilo s kisikom, kao i odgovornu osobu da se vrati s doručka i popravi aparat za kisik.

“Čekali smo 50 minuta kao hitan slučaj da krenemo za Zenicu, a bebi nije bila ukazana prva pomoć koja je na očigled svih bila potrebna”, dodaje majka preminule bebe.

Tvrdi da je volonterka, odnosno medicinska sestra, tokom vožnje do Zenice tvrdila da je “beba dobro”, dok su roditelji dijete naizmjenično držali na rukama u vozilu.

“Na ulazu u Zenicu, 10 minuta prije dolaska je beba pokazala određene reakcije na što je opet medicinska sestra odgovorila da je stanje bebe stabilno, bez da je provjerila diše li i ima li puls”, navodi.

Majka kaže kako su ljekari u Zenici odmah reagila, te da je liječnica koja ih je dočekala pitala medicinsku sestru iz pratnje za stanje bebe, na šta je ona odgovorila da je dobro.

 

Izvor: klix.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *