POJAČATI ZDRAVSTVENI NADZOR U ŠKOLAMA

POJAČATI ZDRAVSTVENI NADZOR U ŠKOLAMA

Prema izvještaju Kriznog štaba Ministarstva zdravstva epidemiološka situacija na području Kantona je pod kontrolom, ali i dalje nesigurna. S obzirom na to da se većina od ukupno 257 školskih objekata snabdijeva vodom iz lokalnaih izvora, konstantno se uzimaju uzorci vode na analizu i poduzimaju druge neophodne mjere za bezbjednost vodosnabdijevanja. Međutim, kako na području Kantona postoji preko 6.000 lokalnih vodoopskrbnih objekata u ovom trenutku nije moguće imati rezultate analize za sve njih, pogotovu što su mnogi od ovih objekata bili poplavljeni ili su na području aktivnih klizišta.

Zasada nema prijavljenih epidemija crijevnih  zaraznih bolesti. Da ne bi došlo do hidrične epidemije koja se može javiti nakon produžene inkubacije, Krizni štab zdravstva daje preporuke roditeljima, prosvjetnim radnicima i učenicima. Prva se odnosi na to da se djeci obezbijedi do daljnjeg flaširana voda za piće i da se obezbijedi čista voda za pranje ruku. Tamo gdje je voda neispravna bilo bi dobro postaviti burad sa slavinom i vodu dovoziti cisternama. Nadalje, potrebno je poučiti djecu da se crijevne zarazne bolesti  prenose prljavim rukama, zagađenom vodom i hranom i da se to može izbjeći održavanjem lične higijene.

Kad su u pitanju školski objekti, potrebno je pod pojačanim nadzorom držati školske kuhinje, redovito odvoziti smeće iz školskih objekata i dvorišta te općenito sve škole držati pod pojačanim zdravstvenim nadzorom putem lokalnih higijensko-epidemioloških službi te Službe za školsku higijenu Zavoda za javno zdravstvo Kantona. Kod bilo kakve sumnje na zarazno oboljenje odmah se javiti ljekaru, a za slučaj pojave masovnih oboljenja Krizni štab izdat će odgovarajuće preporuke i poduzeti neophodne mjere.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *