KOMANDANT FEDERALNOG ŠTABA C.Z. OBIŠAO ZDK

KOMANDANT FEDERALNOG ŠTABA C.Z. OBIŠAO ZDK

Jučer, (27. 05. 2014.) Jerko Ivanković Lijanović, komandant Federalnog štaba civilne zaštite, u pratnji Edina Terzića, komandanta Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK i ministara u Vladi ZDK Sabine Heljić i Bojana Bošnjaka obišao je područja ugrožena poplavama i klizištima u Zeničko-dobojskom kantonu. Nakon sastanka sa premijerom Kantona, Munibom Husejnagićem delegacija je obišla Željezno polje u pratnji načelnika Općine Žepče, Mate Zovke. Komandant Lijanović uvjerio se u težinu situacije na području Željeznog polja obišavši područja klizišta kao i alternativne putne dionice koje se u ovom trenutku ubrzano rade kako bi se uspostavila stalna komunikacija sa udaljenim selima.

Potom je delegacija obišla općinu Zavidovići gdje su im članovi Općinskog štaba civilne zaštite skupa sa načelnikom Suadom Omeraševićem prezentirali situaciju u ovom gradu. Pored postojećih 230 klizišta, najnovijim poplavama aktivirano je još oko 200 novih, a 24 kuće su potpuno uništene. U kvaru je i gradski vodovod. Za oko 200 kuća potrebno je uraditi manje intervencije kako bi se mještani mogli vratiti. Sva privredna preduzeća su prestala sa radom, a jedna od prvih koja je ponovno uspostavila proizvodni proces je Tvornica montažnih kuća Krivaja koju je jučer posjetio federalni komandant Lijanović. Dobra vijest je da su danas (28. 05. 2014.)  sve škole u Zavidovićima krenule s nastavom. Međutim, situacija u Maglaju daleko je teža iz više razloga o čemu je razgovarano tokom susreta sa načelnikom Mehmedom Mustabašićem. Blato, smeće i otpad vidljivi su na svakom koraku, a o težini situacije  dovoljno govori podatak da se dnevno odveze 4.000 metara kubnih otpada iz grada. Strojevi i mehanizacija danonoćno rade kako bi se sanirale posljedice ogromne poplave tokom koje je poplavljeno 1550 stanova i kuća. Iseljeno je oko 6000 Maglajlija, a 430 objekata ugroženo je klizištem.

Nakon Maglaja, federalni komandant štaba civilne zaštite obišao je i Topčić polje u pratnji načelnika zeničke Općine, Husejina Smajlovića a potom i izbjeglice smještene u zeničkoj Kasarni.

Tokom obilaska pomenutih općina, zaključeno je da  su najviše izražene potrebe za gorivom, mašinama i opremom, ali i osposobljavanjem preduzeća za ponovno pokretanje rada. U razgovoru sa načelnicima općina, Jerko Ivanković Lijanović kazao je da je u pripremi  Zakon o Fondu za pomoć ugroženim područjima kroz koji će se osigurati neophodna sredstva, a jučer je iz federalne Direkcije za robne rezerve upućena značajna količina goriva za sve ugrožene općine. Federalni štab civilne zaštite, prema riječima Lijanovića, nastavit će upućivati svaku vrstu pomoći za koju općine izraze potrebe, ne samo u hrani i gorivu već i u mehanizaciji, ljudstvu i  svim ostalim neophodnim resursima kako bi se život na područja ugrožena poplavama počeo polako vraćati u normalne tokove.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *