OBEZBJEĐENE DODATNE KOLIČINE GORIVA I SJEMENA

OBEZBJEĐENE DODATNE KOLIČINE GORIVA I SJEMENA

Federalna Direkcija robnih rezervi odobrila je veće količine prehrambenih namirnica za potrebe Zeničko-dobojskog kantona pa je na jutros održanoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK dogovaran način distribucije do ugroženih područja i način postupanja sa ovim robama koje će biti uskladištene u kantonalnoj Direkciji za robne rezerve. Pored 25 tona brašna, 10 tona šećera, 5 tona soli te 50.000 litara mlijeka i 25.000 pakovanja feta sira, iz federalne direkcije za robne rezerve bit će upućene i značajne količine goriva za općine Zeničko-dobojskog kantona. Tako je za Općinu Zenica opredjeljeno 20 tona dizela i 10 tona benzina, općinama Olovo i Zavidovići po 10 tona dizela i 5 tona benzina, Doboj-Jugu – 8 tona dizela i 2 tone benzina, te općinama Breza i Usora po pet tona dizela i dvije tone benzina, a Općini Visoko po pet tona dizela i benzina. Uz ovo, općini Maglaj se svakodnevno isporučuju dodatne količine goriva neophodne građevinskim mašinama i kamionima koji vrše raščišćavanje ulica i naselja od velikih količina otpada.

Prema nalazima stručnjaka Agropedološkog zavoda Federacije BiH, zemljište na poplavljenim područjima nije kontaminirano i može se upotrebljavati za zasijavanje poljoprivrednih kultura. Zato je Kantonalni štab civilne zaštite poljoprivrednicima na ugroženim područjima već obezbijedio sjemena silažnog kukuruza za presijavanje i sredstava za preventivnu dezinfekciju zemljišta. Farmerima stiže stočna hrana kako iz federalne tako i kantonalne direkcije robnih rezervi i upućuje se odmah na farme kako kopnenim putem tako i helikopterima.

Kad je u pitanju zdravstvena situacija na području Kantona, Krizni štab za zdravstvo izvjestio je da se na terenu provode sve preporučene mjere mehaničkog čišćenja, dezinfekcije i uklanjanja leševa uginule stoke.Na jutrošnjoj sjednici Štaba dogovoreno je i da veterinarski stručnjaci predlože bezbjedan način uklanjanja oko pet i po tona odmrznutog mesa u hladnjači u Maglaju kao i ostalog životinjskog otpada na području ove Općine.

Inače, svakodnevno se uzimaju uzorci vode iz gradskih vodovoda i mjeri se količina hlora, a kontrolišu se i uzorci iz lokalnih vodovoda i vrši njihova dezinfekcija. Uspostavljen je aktivan epidemiološki nadzor u svim lokalnim zajednicama i u kolektivnim centrima, a ova vrsta nadzora radi se kontinuirano i na izolovanim područjima općina Zenica i Žepče do kojih ljekari dolaze helikopterima. Zasada nema pojave crijevnih zaraznih oboljenja i epidemiološka situacija je pod kontrolom. Izuzetak predstavlja oboljenje od morbila koje nije vezano za poplave. No, pošto je već registrovano 17 oboljelih od morbila – krzamaka  u Općini Visoko, četiri u Kaknju i šest osoba u Zenici, Zavod za javno zdravstvo pokrenut će proceduru proglašenja epidemije oboljenja od morbila.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *