VLADA ZDK: NASTAVAK NASTAVE I U ZAVIDOVIĆIMA

VLADA ZDK: NASTAVAK NASTAVE I U ZAVIDOVIĆIMA

Na sjednici Vlada Zeničko-dobojskog kantona (27. 05. 2014.), na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave usvojena je je Informaciju o upravnom rješavanju u 2013. godini u Zeničko-dobojskom kantonu. Prema podacima iz ove informacije u prošloj godini zaprimljeno je 69.186 predmeta od čega je u zakonskom roku riješeno 53.008, a nakon roka 4.109 predmeta. Drugom upravnom organu ustupljeno je 213 predmeta na postupanje, a u postupku rješavanja nalazi se još 11.856 predmeta. Prema zaključcima iznesenim u Informaciji, evidentno je da se smanjio broj prenesenih predmeta iz ranijih godina i povećao broj ukupno riješenih predmeta u odnosu na prethodni period.

Osim ove, Vlada je jučer usvojila i Informaciju o stanju u oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i porodica s djecom u 2013. godini. Podaci govore da su 34.682 osobe koristile različita prava iz oblasti socijalne zaštite za šta je Vlada Kantona utrošila 21.304.695 KM. Kad se tome dodaju i aktivnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku u realizaciji dodatnih oblika zaštite ugroženih kategorija stanovništva, ukupna suma izdvojena za osobe u stanju socijalne potrebe po bilo kom osnovu iznosi 25.757.641 KM.

S obzirom na postojeću situaciju u društvu, posljedice ekonomske krize u  prvom redu, jasno je da se sve veći broj ljudi primiče kategoriji korisnika socijalne zaštite zbog povećanog siromaštva i smanjenja životnog standarda stanovništva. Za očekivati je da će i u ovoj budžetskoj godini doći do povećanja zahtjeva za korištenjem nekog od oblika socijalne zaštite, jedan je od zaključaka iznesenih u Informaciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice. Iz resora ovog Ministarstva, jučer je donesena i Odluka o osnivanju Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona.

Vlada je donijela i više odluka vezanih za proces sanacije šteta i oporavka područja pogođenih poplavama na području Kantona. Tako je za potrebe Kantonalne uprave civilne zaštite Vlada odobrila 5.000 KM za kupovinu dvije prikolice za prijevoz čamaca. Uz to, imenovana je i kantonalna komisija za procjenu štete od prirodnih i drugih nesreća koja će vršiti nadzor nad radom općinskih komisija, ocjenjivati realnost procjene šteta te pružati stručnu pomoć u obavljanju ovih poslova svim komisijama na terenu. Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta donesena je odluka da od 28. maja  počne nastava u svim osnovnim i srednjim školama  u Zavidovićima.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *