PROBLEM RADNIKA „21. DECEMBRA“

PROBLEM RADNIKA „21. DECEMBRA“

Nakon što je sredinom juna ove godine stečajni upravnik okončao postupak u zeničkom preduzeću „21.decembar“ – preostalih 18 radnika  koji nisu raspoređeni na druge poslove u okviru Rudnika, odnosno Elektroprivrede u čijem sastavu Rudnici djeluju, poslano je na berzu rada. Oni to odbijaju i traže pomoć od aktualnih vlasti.Zato su se obratili Vladi Zeničko-dobojskog  kantona za pomoć. Oni su juče (1.7.2014.), predvođeni sindikalnim predstavnikom Zijadom Kovačem,  razgovarali sa ministrom privrede Muhamedom Husićem iznijevši  svoje nezadovoljstvo načinom na koji je okončan stečaj u kojem su oni platili najveću cijenu. Ne samo što su upućeni na biro, već im nisu izmirene obaveze po osnovu plata i doprinosa pa ne ki od njih ne mogu ostvariti ni pravo na penzionisanje.

Ministar Husić je kazao da je upoznat sa problemima  preostalih 18 radnika „21.decembra“ i  iznio stav da zbog prirode tranzicije u kojem se našlo ovo preduzeće, njihove teškoće moraju biti rješavane uz učešće ne samo Vlade Kantona, već i uprave Rudnika Zenica i Elektroprivrede FBiH. Stoga će u narednih sedam dana nastojati da se organizuje zajednički sastanak na kome će, osim predstavnika nezadovoljnih radnika, biti pozvani i predstavnici Rudnika mrkog uglja Zenica i Elektroprivrede BiH.

Već danas premijer ZDK Munib Husejnagić je pokrenuo niz dogovora oko iznalaženja rješenja za 18 radnika koji su dovedeni u situaciju da im preduzeće koje nema imovine bude ugašeno, a oni se nađu na birou.

-To nije pravedno rješenje. Stečaj je okončan a da se njima i pored naših brojnih pokušaja nije pomoglo. Rješenja ćemo tražiti zajedno,-kazao je Husejnagić.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *