SLIJEDI POMOĆ ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU SA SVIH NIVOA

SLIJEDI POMOĆ ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU SA SVIH NIVOA

„Samo jedinstveni i udruženim snagama možemo se izboriti sa posljedicama poplava u Bosni i Hercegovini“, siže je obraćanja novinarima dr. Zlatka Lagumdžije, zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra vanjskih poslova BiH na press konferenciji održanoj nakon današnjeg sastanka održanog u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona.On je dodao da je još prije donatorske konferencije posjetio  ugrožene  općine na području Zeničko-dobojskog kantona i tako imao jasnu sliku stanja koje je potom prezentirao na donatorskoj konferenciji. „Dosad smo prevalili ogroman put, ali još je veći i duži put pred nama u saniranju posljedica poplava, no mi ćemo ga savladati zajedno“, kazao je na kraju dr. Lagumdžija.

Sa ministrom Lagumdžijom, Zenicu i Zeničko-dobojski kanton posjetio je i Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH. Oni su u sjedištu Kantona razgovarali sa premijerom Munibom Husejnagićem i načelnikom zeničke Općine Husejinom Smajlovićem o trenutnoj situaciji u ovoj općini i načinima da se saniraju posljedice poplava. Tom prilikom federalni premijer Nikšić istakao je da je pet miliona KM već upućeno općinama i to iz budžeta Federacije BiH, a uskoro će uslijediti još 4,5 miliona KM pomoći. „U općinama Federacije BiH pogođenim poplavama već imaju spremne projekte obnove tako da ćemo i ova kao i donatorska sredstva moći da usmjerimo na konkretne projekte obnove infrastrukture. Mi smo već opredjelili preko 90 miliona KM za obrtna sredstva privrednim subjektima, a u sve je uključena  i Razvojna banka preko koje će privreda na vrlo povoljan način moći dobiti kredite za obrtna sredstva te niz drugih izvora iz kojih će se finansirati saniranje šteta od poplava, kazao je premijer Nikšić.

Munib Husejnagić, premijer Zeničko-dobojskog kantona istakao je da se u ovom Kantonu nije čekalo na pristizanje sredstava već da se odmah počelo raditi na saniranju šteta. No, posebno će biti značajna pomoć sa federalnog i državnog nivoa te od inostranih izvora kako sa donatorske konferencije tako i onih koji su već ponudili pomoć i implementirali određene projekte na obnovi infrastrukture u Kantonu kazao je između ostalog premijer Husejnagić.

Husejin Smajlović, načelnik zeničke Općine kazao je nakon sastanka da je izuzetno zadovoljan onim što je dogovoreno i istakao da je ostvarena dobra komunikacija između viših i nižih nivoa vlasti što je od presudne važnosti za brzo reagovanje na saniranju šteta od poplava.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *