Sevdalije oduševile Tešnjake

U organizaciji Tamburaškog orkestra “Alkatmeri” iz Tešnja, održano je tradicionalno veče sevdaha na staroj čaršiji drevnog grada. Maestralni harmonikaš Damir Galijaševi, gitarista Neko, bas gitara Ipe i bubnjar Kurt profesionalno su odradili muzički dio pa izvodjači nisu imali problema oko interpretacija.
U sevdah večeri su učestovali Senad Durkalić (najstariji sevdalija-62 godine), Nedžad Hasambašić (13), Jasna Botić (17), Selma Plančić (13), Nermin Handžić (10), Nejra Brka (9), Besim Bešo (38) i namladja Lamija Mehinović (7).
Na kraju se zaigralo i narodno kolo, a posjetioci su otišli zadovoljni i u nadi da će se tradicija nastaviti i naredne godine.
Na veče sevdaha stigli su ljubitelji dobre pjesme iz mnogih mjesta ali i država. Smajo Hujdur je sa suprugom doputovao iz Italije i prvi prenio uživo dio atmosfere sa koncerta (putem interneta).
Semir Muhić iz Sanskog Mosta se takodje našao na koncertu (sasvim slučajno) ali je iskoristio priliku i poručio jednu sevdalinku.
Slično su učinili i supružnici Ramo i Razija iz Luksemburga, koji su pjesmom poželjeli sretno sklapanje braka kćerki Jasmini, što su prisutni pozdravili burnim aplauzom.
O koncertu su se pozitivno izjasnili i muzičari Suad Livnjak, Damir Nuhbegović, Musto Kalaba, a ovaj posljednji je na harmoniku stavio 50KM podsjetivši na nekadašnja lijepa muzička vremena kada je bakšiš stizao u talasima..

Uistinu bilo je to jedno prekrasno muzičko druženje u kome su muzičari,izvodjači i posjetioci disali jednom dušom od prve do posljednje pjesme.

 

Senad Durkalić

 

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *