Katar podiže malinjake u Tešnju

Katarska organizacija “Aid  Al Qatarya” sa 143.608 eura u tešanjskom kraju će putem svoje ispostave “Stichting Waqf” u Sarajevu podržati podizanje 37 zasada maline na 74.000 metara kvadratnih. Implementator projekta je Tešanjska razvojna agencija koja će putem javnog poziva odabrati korisnike projekta. Nakon realizacije više sličnih projekata u zemljama sjeverne i centralne Afrike, ova katarska organizacija prvi projekt u BiH realizira na području Tešnja.

– Imate ljude kojima će biti od koristi taj projekat, ljude koji ga mogu realizirati i  koji njime mogu uspješno rukovoditi. Zbog toga smo uvjereni da će on biti uspješan – kazao je, potpisujući ugovor u Tešnju Ali Al-Suwaidi, direktor HO “Aid Al Qatariya”.

Uz finansijera i Razvojnu agenciju iz Tešnja, ugovor o realizaciji projekta je potpisala i humanitarna organizacija “Waqf” sa sjedištem u Sarajevu. Putem javnog poziva bit će odabrani korisnici projekta.

– Mi ćemo poštovati kompletnu metodologiju. Angažovani agronom će primijeniti sva stečena znanja. Ispitat će se teren i upravo putem javnog poziva, vjerovatno je to nešto što najviše građanstvo interesuje, definisat će se kriteriji, odabrat će se 37 oglednih dobara koji će biti korisnici ovog projekta – kazao je Ismar Alagić, direktor Tešanjske razvojne agencije.

Dio prihoda od projekta bit će usmjeren u poseban Fond iz kojeg će biti finansirani novi zasadi.

Autor: M. Č.

Izvor: Avaz.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *