POMOĆ RUDARSKIM PORODICAMA

POMOĆ RUDARSKIM PORODICAMA

U petak, 12.9.2014. godine je održana 182. Sjednica Vlade Zeničko-dobojskog kantona na kojoj je , između ostalog, usvojen zaključak o izdvajanju 10.000 maraka kao pomoć porodicama pet poginulih rudara u jami Raspotočje zeničkog Rudnika mrkog uglja. Po zaključku će svaka od porodica dobiti po dvije hiljade maraka.

Ministarstvo obrazovanja je predložilo, a Vlada ZDK usvojila izmjene i dopune zaključka o programu utroška sredstava za nabavku udžbenika. Naime, ubuduće će iz Budžeta Kantona biti finansirana nabavka udžbenika za učenike koji su u socijalnoj potrebi – od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a ne kao do sada samo za učenike drugih razreda iz ove kategorije.

Usvojen je , sa neznatnim izmjenama, i program revitalizacije poljoprivredne proizvodnje nakon stanja prirodne nesreće uz program utroška sredstava Budžeta za poticanje poljoprivredne proizvodnje u 2014. godini. Prijedlog ovog dokumenta je prije nekoliko dana bio predmet razgovora predstavnika udruženja poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona koji su dali niz korisnih sugestija pomoću kojih je doibio konačnu, usvojenu, formu.

Vlada je usvojila i izmjene Pravilnika o radu Javne ustanove Kantonalna bolnica Zenica po kojima će zbog potrebe pacijenata, biti formiran novi odjel za ranu rehabilitaciju. Ovaj odjel će biti smješten u krugu KB Zenica i pružaće usluge pacijentima koji se liječe na odjelima ove zdravstvene ustanove. U dosadašnjoj praksi, fizijatar je pružao usluge pacijentima jednom sedmično na odjelu Stacionara što se pokazalo nedovoljnim. Izmjene neće povećati broj zaposlenog osoblja , nego će preraspodjelom raspoloživog kadra biti realizovan nov način rada.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *