Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 13.-20.10.2014. godine

Miholjsko ljeto

I ako je ove godine klima pokazala svoje novo lice pa smo skoro cijele godine imali kišno vrijeme, ipak je oktobarsko Miholjsko ljeto kako se u narodu zovu zadnji godišnji lijepi dani, promijenili tu sliku. Lijepo vrijeme bez kiše sve do 14.10. Temperatura je bila visoka tako da je u ponedeljak iznosila 31ºC. Od utorka toplo, ali sa povremenom intenzivnom kišom, a nedjelja i subota ponovo lijepi sunčani dani.

 

Investicija u firmi Madi d.o.o

Na novoj lokaciji firme Madi d.o.o, na prostoru bivše Sloge, ove godine se odvija intezivna građevinska aktivnost što se da primjetiti prolazeći industrijskom zonom Bukve. To je bio razlog da posjetim ovu kompaniju, proizvođača hrane, koja je u velikom usponu zadnjih godina. Tešanj prije rata nije imao značajnije industrijske kapacitete za proizvodnju prehrambenih proizvoda.

Posebno mi je zadovoljstvo doći u ovu firmu jer je njen osnivač Ishak Jabandžić radnik Pobjede gdje smo dugo godina radili.

Ishak Jabandžić je počeo raditi u Pobjedi 1974. godine kao metalostrugar. Poslije je radio poslove montera specijalnih pumpi. Iz Pobjede odlazi 1989. godine i zajedno sa bratom Mujom započinje vlastiti biznis registracijom firme Bosfor baveći se trgovinom.

Samostalnu firmu Kod Iske otvara 1994. godine, a poslije rata formira firmu Madi d.j.l koja se takođe bavila trgovinom.

Sa proizvodnjom pilećeg mesa počinje 2001. godine, a 2007. godine kada firma dobiva naziv Mesna industrija “Madi” d.o.o.

Od tada firma ima intezivan razvoj. Proizvodnja je počela sa preradom 300 pilića na sat što je u to vrijeme bio ogroman kapacitet. Objekat u kome se odvijala proizvodnja bio je smješten na uzbrdici sa desne strane Tešanjke iza hala Pobjede i Fabrike filtera. Iskini sinovi Edin i Maid su stekli akademsko obrazovanje i naslijeđenom energijom i talentom od oca nastavili sa saradnicima timski ostvarivati intenzivan rast firme. Postojeći prostor je limitirao dalji razvoj pa su kupili, nakon stečajnog postupka, proizvodne prostorije hale bivše Sloge. Ove godine su od hale i prostora bivše Sloge napravili veliko gradilište.

Ishak Jabandžić osnivač firme Madi

Projektovani su procesi na bazi prerade 5000 pilića na sat. Tu će biti i radionica za održavanje vlastitih vozila koja služe za transport ulaznih materijala i distribuciju gotovih proizvoda. Izvršena je potpuna rekonstrukcija postojećih objekata, a u fazi gradnje su novi. Na spratu postojeće hale su renovirane prostorije za menadžment, prateće službe, a u prizemlju garderobe, trpezarija i jedan dio tehnoloških procesa.

Hladnjače na ulazu su već u funkciji. U fazi instalisanja su hladnjača za međufazni termički tretman. Hladnjače će biti na ukupno oko 5000 m2 prostora.

Ugovorena oprema pristiže ili je pristigla tako da je planirano da se pogon prerade pusti u rad 15.11. ove godine, a klaonica 1.2.2014. godine.

Proizvodnja je projektovana tako da se zadovoljavaju svi aktuelni svjetski standardi:HASAP, HALAL, standardi za humano klanje pilića, potpuna kontrola procesa i završna kontrola sa skener kamerom koja će vršiti razdvajanje iznad i ispod dozvoljene težine odvajati piliće na kojima imaju oštećenja za druge vrste prerade i sl.

Kapacitet klaonice je 5 000 pilića na sat i biće najveća je na prostoru bivše Jugoslavije. I pored visokog stepena automatizacije posao u proizvodnji nakon investiranja naći će novih 50 radnika. Proizvodnja je zasnovana na saradnji sa kooperantima koji uzgajaju piliće uz nabavku potrebnih materijala i veterinarske usluge finaliste Madi d.o.o (godišnja količina hrane za piliće je 30 000 tona)

Sva proizvodnja će preseliti na lokaciju bivše Sloge, a postojeći objekti i kapaciteti su planirani za nove razvojne planove.

Imao sam zadovoljstvo da budem prvi gost koji je primnjen u novoj kancelariji direktora Edina Jabandžića.

 

Hala u koju će dolaziti pilići iz klaonice je u završnoj fazi
Autor Tešanjskog dnevnika sa direktorom Edinom Jabandžićem

Obilježen Mjesec oktobar-mjesec zaštite od požara

Mjesec oktobar se obilježava kao Mjesec zaštite od požara. Ove godine je obilježen u Tešnju sa nizom manifestacija u organizaciji PVJ Tešanj i DVD 1905 Tešanj.

Ovaj dan je posvećen dvojici vatrogasaca koji su poginuli vršeći svoju vatrogasnu dužnost prije 22 godine, Mensuru Hodžiću i Muji Handžiću. Položeno je cvijeće na spomen ploču na zgradi Vatrogasnog doma, obiđeni su njihovi mezari, a organizovan je i tradicionalni turnir u malom fudbalu na igralištu OŠ Rešad Kadić.

Organizovan je i zajednički defile pripadnika PVJ Tešanj, DVD 1905 Tešanj i DVD Jelah kroz Tešanj, Tešanjku i Jelah i pokazna vježba ženske ekipe te pionirskih i omladinskih ekipa.

Manifestaciji je prisustvovao savjetnik i zamjenik ambasadora Slovačke Republike u BiH Viktor Borecky sa porodicom. U vrijeme majskih poplava Ambasada Slovačke je donirala sredstva u iznosu od 5000 € kao učešće u kupovini vozila.

Enes Galijašević predsjednik DVD 1905 Tešanj, Viktor Borecky, Vahdet Rakić, Lukaš i Miriam Borecky
Tri generacije bivših, sadašnjih i budućih vatrogasaca porodice Subašić, Kemal, Nedim i Sabahudin

U OŠ Rešad Kadić obilježili Međunarodni dan pješačenja

Dvadeset drugi septembar se obilježava kao Međunarodni dan pješačenja. U OŠ Rešad Kadić na Krndiji i u područnoj školi u Džemlić Planjama su za taj dan su organizovali utrku učenika na stazi oko škole i jednu malo dužu šetnju.

Sve više mačaka u našem okruženju

Tešanj je vrlo brzo i kvalitetno riješio pitanje pasa lutalica. Za razliku od građana Sarajeva i mnogih drugih puno većih gradova Tešnjaci i njihova djeca su bezbrižni kada su u pitanju psi lutalice. Međutim, u zadnje vrijeme se manje agresivne životinje mačke se pojavljuju u sve većem broju. Ako se nastavi ovakva reprodukcija vjerovatno će se morati razmišljati i o njihovom azilu.

Mačke iz mog okruženja.

Foto zabilješke

Radovi na polaganju cijevi za grijanje u ulici od Kape do Hamzi-begove džamije
Radnik firme Elez ,Muharem Ostrvica polaže granitne kocke u Šehagića prolazu
Rekonstrukcija mosta u Gradskom parku

Stare fotografije

Učenici “vozari” do Doboja

Stoje s lijeva:Hasnija Mujarić, Paša Alić, Samil Srkalović, Diba Smailbegović, Zineta Tešnjak, Rusmir Bešlagić, Selim Deljkić i Hakija Ahmetagić (putnik u autobusu)

Čuče s lijeva:Rasim Korajlić, Hajrudin Sofić, Amina Alićehajić, Bećir Ramović (vozač autobusa) i Salih Hotić

Sa table na Gornjoj čaršiji

 











O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *