PRVI KONGRES OSOBA SA DIJABETESOM

PRVI KONGRES OSOBA SA DIJABETESOM

Zenica će u petak, subotu i nedjelju (14.-16.novembra) biti domaćin Prvog kongresa osoba sa dijabetesom, saopštili su predstavnici Organizacionog odbora ovog skupa Ibrahim Delibašić, predsjednik Skupštine i Haris Delić, generalni sekretar Udruženja dijabetičara Federacije BiH. Oni su, zajedno sa Zlatkom Prkićem i Muamerom Čičkom iz Kantonalnog udruženja dijabetičara razgovarali sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona Munibom Husejnagićem i ministricom zdravstva dr Senkom Balordom o važnosti skupa koji je pripremljen.

Svečano otvaranje kongresa planirano je za petak u 18 sati u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta. Radni dio u formi plenarnog i komisijskog rada biće nastavljen u subotu i nedjelju u Hotelu „Zenica“.

Važno je da će Kongres, uz činjenicu da je međunarodnog karaktera organizovan na nivou Bosne i Hercegovine jer su se entitetska udruženja ujedinila u aktivnosti oko njegove organizacije. Za državu kakva je Bosna i Hercegovina održavanje ovog skupa ima posebnu vrijednost zbog istine da 9,2 posto njenih građana u dobnoj skupini između 20 i 70 godina ima šećernu bolest (Procjene Internacionalne Dijabetes Federacije – IDF). Radi se o brojci od 353.430 osoba i o procentu koji u razvijenim zemljama dvostruko prelazi nivo za alarm (4 posto je evropski nivo za uzbunu).

Prvi kongres dijabetičara u Zenici će okupiti 300 učesnika i ima za cilj, kazali su predstavnici organizatora, da promovira dijabetes kao „javno-zdravstveni problem“, te da uvrsti grad Zenicu u konkurenciju za regionalni centar za dijabetis.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *