KONTINUIRANO POVEĆANJE SREDSTAVA ZA ZDRAVSTVENE USTANOVE

KONTINUIRANO POVEĆANJE SREDSTAVA ZA ZDRAVSTVENE USTANOVE

Nastavljajući trend pozitivnog poslovanja iz prethodnih godina, Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona na osnovu bilansa iz ove, sačinio je finansijski plan poslovanja za narednu godinu. Prema ovom finansijskom planu, koji je veći u odnosu na prethodni za blizu tri miliona KM, planirani su prihodi u ukupnom iznosu od 147.026.000 KM.

Obrazlažući pokazatelje poslovanja u 2014. godini, na jučerašnjoj (04. 12. 2014.) sjednici Vlade na kojoj je razmatran ovaj programski dokument, Senaid Begić, direktor Zavoda istakao je da su i pored opterećenja u radu ostvareni veći finansijski rezultati u poređenju sa prethodnom poslovnom godinom. Ova opterećenja odnose se na promjene u načinu rada, nastale izmjenama propisa o naplati doprinosa čime je Zavod trajno izgubio 1,8 miliona KM prihoda godišnje.Stoga su se okrenuli alternativnim načinima iznalaženja sredstava. Imajući u vidu nezavidnu finansijsku situaciju u preko 20 zdravstvenih ustanova prema kojima Zavod usmjerava sredstva, najveći dio, ipak, izdvojen je za Kantonalnu bolnicu Zenica u iznosu od 42,7 miliona KM. Inače, sredstva zdravstvenim ustanovama svake godine su veća u odnosu na prethodne. Vlada je usvojila ovako predloženi finansijski plan poslovanja Kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2015. godinu. Iz oblasti zdravstva, na jučerašnjoj sjednici odobrene su još i odluke o izdvajanju 55.000 KM za izradu Strategije zdravstva za period 2014-2020. godine. S obzirom na to da će Zavod za javno zdravstvo nastaviti aktivnosti na realizaciji ove Strategije, posebnim odlukama Vlada je danas razriješila ove dužnosti ranije imenovani ekspertni tim.

Uspostavljanjem Programa postinvesticione podrške ulagačima koji je Vlada usvojila na prijedlog Ministarstva privrede, bit će dat podsticaj direktnim stranim i domaćim ulaganjima u Kantonu, te obezbjeđena pomoć ulagačima u otklanjanju administrativnih prepreka. Imenovana je i Projektna implementaciona jedinica koja će imati zadatak usklađivanja aktivnosti na projektu rekonstrukcije energetskog bloka i mjera energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica, a koju će inače finansirati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Pored ovog, imenovan je i Monitoring tim za praćenje realizacije Strategije kulturne politike Kantona za period 2014-2020. godina.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlada je odobrila isplatu 20.340 KM na ime štete u animalnoj proizvodnji nastale prilikom majskih poplava i klizišta. Uz ovu, Vlada je odobrila i odluku da se isplati 45.626KM otkupljivačima mlijeka za zaostale rate iz 2012. i 2013. godine. Posebnom odlukom Vlada je regulisala način isplate 600.000 KM dodijeljenih od strane Federalnog fonda za pomoć privrednim subjektima za sanaciju šteta od poplava. Naime, Vlada Kantona ova sredstva prebacit će općinama, a one će ih dalje alocirati oštećenim privrednim subjektima. Od pomenute sume, 342.000 KM opredjeljeno je za Općinu Maglaj, 50.000 KM za Zenicu, 48.000 KM za Doboj-Jug, 40.000 KM za Žepče, po 30.000 KM Olovu i Zavidovićima, 12.000 KM za Tešanj, 10.000 KM za Vareš, po 4.000 KM Kaknju i Usori i 2.000 KM za Brezu.  (J.A.)

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *