Faruk Garić iz Tešnja oduševio prisutne predavanjem na 6. WordPress Meetup-u u Zagrebu

Šesto te ujedno i slavljeničko okupljanje kojim je proslavljena godina dana održavanja WordPress Meetupa održalo se prošlog petka, a latjmotiv koji se provlačio kroz sva predavanja bila je profesionalnost u pristupu poslu.

 

Faruk Garić, inače jedan od administratora Facebook grupe WordPress Croatia, na okupljanje je stigao iz Bosne i Hercegovine, a tema njegova predavanja bila je razlika između profesionalaca i amatera, ili kako ih on naziva – šabana.

U razlikovanju te dvije kategorije ključan je pristup radu – amateri rade samo kad su inspirirani, neodgovorni su, lijeni, kaže Faruk, ali i prehrabri, uzimajući više posla no što mogu prožvakati. On bi to trebao znati, kaže, jer je i sam radio kampanjski, dok nije shvatio da tako ne ide.

wp-meetup-faruk

Profesionalac, s druge strane, radi kontinuirano i konzistentno, a prvi korak prema profesionalizmu je uvidjeti pogreške vlastitog pristupa i uočiti vlastiti amaterizam.

Nekoliko je koraka koji bi vam trebali olakšati prijelaz, tvrdi Faruk:

  • Odluči u čemu želiš biti dobar
  • Postavi raspored i plan zadataka
  • Ograniči raspored na jedan tjedan

Velika Britanija na WordPressu

Ako ste se ikad spremali na put u Veliku Britaniju, maštali o tome uz otvoren preglednik ili je iz bilo kojeg razloga pretraživali, velika je mogućnost da ste se susreli sa stranicomVelikaBritanija.net na kojoj se nalazi sve od korisnih informacije za putnike do zanimljivosti iz kulture i povijesti.

Dario Sušanj, jednom ICT novinar i urednik, danas stručnjak za odnose s javnošću, ovu web stranicu pokrenuo je 2009. godine, a u međuvremenu je od hobističkog projekta prerasla u jedno od glavnih odredišta za informacije o ovoj europskoj monarhiji, smješteno na Google rezultatima odmah ispod Wikipedije.

Svaki poznavatelj web tražilica i SEO-a prepoznat će to kao iznimno dobro mjesto, no kako bi se to postiglo nije bilo potrebno mnogo optimizacije za tražilice, priznaje Dario, jer se WordPress u tom pogledu pokazao kao dobra platforma. No osim o platformi, napominje, to ovisi i o dobrom sadržaju – dva mjeseca prije no što je ova stranica službeno lansirana, Dario ju je počeo popunjavati sadržajem kako bi Google indeksirao tih stotinjak članaka i prepoznao blog kao izvor kvalitetnog sadržaja, jednom kada se objavi.

wp-meetup-dario

VelikaBritanija.net odavo je prerasla hobistički projekt.

Bilo je tada nekih izazova s korištenjem WordPressa – naći temu koja ne podsjeća previše na blog, nekompletna lokalizacija sustava – no na kraju nije požalio svoj odabir. Čak i s tehničkim vještinama koje nadilaze one prosječnog korisnika, isti efekt bilo bi mu mnogo teže postići na nekoj CMS platformi kao što su Joomla ili Drupal, a prvotno postavljena struktura postova na stranici i danas ga dobro služi, iako nije teško unijeti ni neke preinake.

S nekoliko se problema ipak još nosi: lokalizacija je i danas nekad problem, pa više vremena, kaže, provodi prevodeći pluginove nego baveći se setupom samog bloga; hijerarhija i ovlasti suradnika mogle bi biti bolje razrađene, izgubi se tu i tamo slika u medijateci, a pokoji plugin zna se oteti kontroli, no takvih problema je sve manje.

Za novopridošlice na WordPress Dario ima i nekoliko praktičnih savjeta: koristite popularnije pluginove, s velikim brojem korisnika, pazite da se oni s mnogo funkcionalnosti kao što je JetPack ne “tuku” s drugima, koristite manje od 20 pluginova različitih developera, a neka neki od njih svakako bude za backup – nikad dosta backupa.

5 rečenica koje si morate prestati govoriti

WP-meetup

Rođendansko okupljanje svojim je zatvorio je Emanuel Blagonić predavanjem 5 savjeta i 5 rečenica (koje ne biste trebali govoriti sami sebi).

  1. Kvaliteta je ono što će privući klijente i izgraditi s njima povjerenje i odnos, i ona je bitnija od cijene ili učenja za vaše poslovanje, iako je od potonjeg rijetko odvojiva.
  2. Toliko je danas resursa za učenje dostupnih – Google, Smashing magazine… Onima koji danas kreću mnogo je lakše steći nova znanja no što je to bilo prije i malo je izlika da se te mogućnosti i ne iskoriste. No za početak morate sami sebi reći što želite učiti za godinu dana te se aktivirati, a pri tome od pomoći mogu biti specijalizirane grupe imeetupi gdje članovi jedni drugima pomažu i potiču se međusobno na učenje.
    Organizatori ovog okupljanja, Emanuel i Lucijan Blagonić, tako su naučili HTML 5 pa im je satnica porasla i dobili su klijente koji su tražile na kvalitetniju uslugu, a isto se dogodilo i kada su počeli eksperimentirati s responzivnim web dizajnom, koji se uskoro uspostavio kao standard.
  3. Optimizacija je također bitna stavka u poslovanju – imate li svoju tvrtku, imat ćete mnogo ulaganja u nju. Možete se odlučiti povisiti cijenu, no to će značiti i ujedno i manje poslova. Tu opet dolazi pitanje kvalitete – jednom kada  klijenti znaju što mogu očekivati, stvara se povjerenje i možete predlagati stvari koje inače ne bi.
  4. Kada je riječ o naplati, Emanuel savjetuje da ne idete ispod svoje cijene – dugoročno ćete se dovesti u probleme jer ne možete kod sljedećeg projekta napraviti veliki cjenovni skok i odjednom je povisiti za sto posto, pa nema smisla ni podcjenjivati svoj rad nudeći ga za pola cijene u uvjerenju da ćete sljedeći put više naplatiti.
  5. Klonite se i pretjerivanja – nije dobro niti uzimati puno novih poslova koje nećete moći odraditi ili nećete moći odraditi dovoljno kvalitetno, tvrdi Emanuel.

Kada želite raditi kvalitetno, nekada ćete vidjeti da vam za neki zadatak možda ne treba jedan dan, koliko ste predvidjeli, već tri dana, a kada paralelno radite na više poslova to će nužno značiti kašnjenje, što nije dobro.

Za kraj, Emanuel je naveo pet rečenica koje si morate prestati govoriti – riječ je o boljkama od kojih u jednom ili drugom trenutku pati svaki freelancer

  1. Ja ne vrijedim toliko.
  2. Ovaj put ću napraviti jeftinije pa ću sljedeći put dići cijenu.
  3. Klijent je uvijek u pravu.
  4. Klijent je to tražio.
  5. Neću uzeti taj posao jer ne mogu to naučiti.

Ukratko, prestanite podcjenjivati sebe i svoj rad i izmišljati sami sebi opravdanja, za sretniju poslovnu budućnost.

Posjetitelji šestog zagrebačkog meetupa imali su priliku počastiti se i posebno napravljenim WordPress cupcakesima.

10392320_10205986800774128_3503855023318171529_n

The post Faruk Garić iz Tešnja oduševio prisutne predavanjem na 6. WordPress Meetup-u u Zagrebu appeared first on Tešanj.

Opširnije na: Tesanj.biz

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *