TRIBINA POVODOM 120. GODINA OD PRVOG PRIJEVODA »KUR'ANA« KOD JUŽNIH SLAVENA

Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj

Gost: prof. dr. Almir Fatić

Petak, 20.2.2015. godine, 18 sati

 

Prvi južnoslavenski prijevod Kur'ana sačinio je Mićo Ljubibratić, i to sa francuskog jezika, a objavljen je 1895. godine u Beogradu. Štampan je ćirilicom, u izdanju Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca, a u Državnoj štampariji Kraljevine Srbije. Knjiga ima naslov Koran, a ispod naslova stoji: Preveo Mićo Ljubibratić Hercegovac.


Mihajlo Mićo Ljubibratić rođen je 1839. u Ljubovu kod Trebinja, završio je talijansku klasičnu gimnaziju u Dubrovniku, gdje je naučio i francuski jezik. Sudjelovao je intnezivno u ustanku protiv osmanske vlasti u Hercegovini 1852-1862. godine, a potkraj ustanka bio je i sekretar vođe ustanka Luke Vukalovića. Od 1864. živio je u Beogradu, a umro je 1889. godine.

Na slijedeći prijevod Kur'ana na naš jezik, onaj Ali Rize Karabega, čekalo se 43 godine, a pokazalo se da je to, u stvari, samo površna prerada Ljubibratićeva prijevoda.

Reprint Ljubibratićevog prijevoda Kur'ana objavila je sarajevska Svjetlost 1990. godine, a u povodu 120-te godine ovog prijevoda Centar za kulturu i obrazovanje organizira javnu tribinu na kojoj će gost biti dr. Almir Fatić, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Tribina će biti održana u petak 20. februara, s početkom u 18 sati.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *