M A H A L U Š A


Nakon što je obišla Švedsku, Hrvatsku i gradove Bosne i Hercegovine , kultna sarajevska predstava ”Ja, mahaluša” stigla je i u Tešanj. U organizaciji UG ”Stari grad” i upornošću predsjednika ove udruge, Zoraida Mehičića, dugo iščekivana predstava autorice Indire Kučuk- Sorguč održana je, pred prepunom pozorišnom dvoranom CKO Tešanj, 20. februara 2015. godine u 19h. Treba li reći da se za predstavu tražila karta više.


U samom naslovu vidimo da ova predstava prepričava ljubavne minijature iz tuđih života, gdje su se akteri dotakli svih tabua, od homoseksualnosti, bosanskog tumačenja šerijata, masovne švalerancije do famoznih sponzoruša, muških i ženskih, te drugih redom intrigantnih pojava koje čine bh. svakodnevnicu.


Nela Đensijević, primadona, u potpunosti nosi nastup i ima sjajan uvid u ono što o glasinama zna osoba koju ona glumi. Njen izraz lica i govor tijela je veoma izražajan i kada prenosi glupe šale . Uz nju je i pijanista Nenad Tešić, koji je također poput nje, u strip maniru i izgleda kao mješavina Rowen Atkinson-a u ulozi Mister Bean-a i klasičnog istočnoevropskog ljubavnika.


Dvoje glumaca, klavir i minimalna rekvizita bilo je dovoljno da sve prisutne dobro nasmije. Ovo je komedija u duhu kabarea koja je pokazala odnos muškarca i žene, od upoznavanja do razočaranosti u braku, začinjena muzikom, plesom i dobrim humorom. Komedija u kojoj su glumci pokazali svoje odlične glumačke, ali i pjevačke sposobnosti.


Ovo je kabare koji je ujedinio sve generacije, različitih zanimanja i statusa, jer, između ostalog, publiku ne dijeli po zvanju, znanju i obrazovanju nego je otvoren za svakoga ko je spreman zabaviti se a pri tome potpuno otvoriti oči za ono što se zbiva u nama i oko nas.



Tešanjska publika nije mogla sakriti oduševljenje cjelokupnom interpretacijom, a svaki glumački geg, šala i replika popraćeni su odobravanjem, smijehom i dugim aplauzima.

 

Tekst: Azelma Halvadžić
Fotografije: Zoraid Mehičić

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *