Ekološka akcija povodom obilježavanja 22. Marta Svjetskog dana voda

DAN VODA

Udruženje sportskih ribolovaca „Blinker“ Kalošević – Tešanj već duži niz godina u planu svojih redovnih aktivnosti organizuje i provodi razne ekološke akcije sa ciljem stvaranja boljeg ambijenta za život u svojoj mjesnoj sredini te očuvanju prirode i rijeke Usore.

S tim u vezi članovi Udruženja sportskih ribolovaca „Blinker“ Kalošević-Tešanj povodom obilježavanja Svjetskog dana Voda 22. Marta 2015 godine ( nedelja ) – organizuju veliku ekološku akciju na uklanjanju smeća na pristupnim lokalnim putevima u Kaloševiću, Mrkotiću i Bobarama, zatim čišćenju smeća duž korita i obala rijeke Usore i jezera Mrkotić.

Planirano je da u ekološkoj akciji učestvuju članovi Udruženja sportskih ribolovaca „Blinker“ Kalošević-Tešanj, učenici O.Š. „Abdulvehab Ilhamija“ Kalošević, područnih škola Bobare i Mrkotić, i svi drugi zainteresovani ekološki osvješteni građani općine Tešanj.

Akcija će se izvoditi sa okupljanjem učesnika akcije u 09,00 sati sa slijedećim punktovima:

Učenici:

Bobare, akcija kreće čišćenjem kruga osnovne škole i lokalnog puta od škole Bobare do škole Kalošević,

Mrkotić, akcija kreće čišćenjem kruga osnovne škole i lokalnog puta od škole Mrkotić do jezera Mrkotić

Kalošević, akcija kreće čišćenjem kruga osnovne škole i lokalnog puta duž rijeke Usore u dvije etape 1. Most Kalošević do rasadnika i 2. Most Kalošević do jezera Mrkotić

Ribari i drugi učesnici:

Kalošević i Putešić, akcija prikupljanja smeća duž obala i korita rijeke Usore sa obadvije strane rijeke kompletnom dužinom od granice sa RS-om do Potočana te obala jezera Mrkotić, te na relaciji Putešić džamija prema Kaloševiću.

Svi učesnici akcije će odvajati PET ambalažu u posebne vreće za potrebe osnovnih škola koje rade na prikupljanju PET ambalaže.

Nastavno osoblje navedenih škola će takođe učestvovati u  navedenoj akciji i rukovodit će manjim grupama djece radi vođenja brige o sigurnosti djece i pravilnog rukovanja prilikom prikupljanja smeća.

Obavezno je evidentiranje spiskova-brojnog stanja svih učesnika zbog planiranja zajedničkog ručka.

Brojno stanje obavezno javiti na broj 061-250-234 najkasnije do 10,00 sati.

Vreće sa prikupljenim smećem tokom akcije će odvoziti jedno vozilo koje će obejzbjediti MZ Kalošević.

Zborno mjesto za skladištenje prikupljenog smeća je na lokalitetu kod EKO PARKA u Kaloševiću.

Općina Tešanj će u sklopu navedenih aktivnosti finansijski pomoći održavanje ekološke akcije u smislu obezbjeđenja odvoza smeća sa lokaliteta KALOŠEVIĆ do deponije otpada u Bukvi, te finansiranju nabavljanja rukavica, vreća za prikupljanje smeća i obezbjeđenja toplog obroka i osvježenja za učesnike akcije.

Za sve učesnike akcije u 13,00 sati je obezbjeđen ručak i piće u ribarskoj kući na lokalitetu jezera Mrkotić. Zbog ograničenog broja stolova i pribora ručak će biti serviran prema slijedećem rasporedu:

–          13,00 – 13,30 sati – OŠ Kalošević

–          13,30 – 14,00 sati – OŠ Bobare i Mrkotić

–          14,00 –  14,30 sati – Ribolovci i drugi građani

Medijski sponzori ekološke akcije su Antena radio, Radio Tešanj i Tešanj.net.

Pozivamo sve ekološki osvještene građane da nam se pridruže i da daju svoj doprinos ostvarenju misije Općine Tešanj, sredina ekološke svijesti čistoće i reda.

Upravni odbor USR “Blinker”Kalošević-Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *