Obilježen Međunarodni dan muzeja 2015

10U subotu, 09. maja 2015. godine JU Muzej Tešanj obilježila je Međunarodni dan muzeja. Centralni događaj obilježavanja Dana muzeja i ove godine je bila svečana dodjela nagrada za najbolji literarni rad iz oblasti „Afirmacija pozitivnog razmišljanja“. Zahvaljujući našim medijskim pokroviteljima koji su pomogli da se vijest o natječaju proširi po cijeloj Bosni i Hercegovini, ove godine su nam se javili autori iz: Sarajeva,Zenice,Tuzle,Maglaja, Zavidovića,Kalesije,Srebrenika,Doboja i  Tešnja.

              Svaki naredni natječaj  Komisija koja učestvuje u realizaciji ovog projekta  ima sve teži zadatak da odabere  najbolji rad jer  iz godine u godinu radova  je sve više, dolaze iz različitih krajeva BiH,i ,naravno, sve su kvalitetniji. Na peti po redu natječaj za najbolji literarni rad stiglo je ukupno 49 radova,a ove godine  ukinuta je starosna  granica za učesnike,tako da je  među autorima po prvi puta bilo i onih koji se profesionalno bave pisanjem.

Teme su,ipak ,bile podjeljene u dvije grupe ,i to za osnovnu školu te, starije učesnike.

Teme na koje su pisali učenici osnovnih škola su bile:

    1.    Ne treba posmatrati  nego pomagati

    2.    Učini korak ka boljem međusobnom  razumijevanju

    3.    Najbolje što čovjek uopće može učiniti jeste oprostiti

 

Teme  za srednjoškolce,studente  i starije učesnike: 

    1.   Bilstavost, veličina,sjaj i slava ne postoje, sve je samo trenutak-odbljesak

    2.   Ništa ne ostavlja tako dubok i velik trag, niti trajno obilježava život pojednica kao ljubav i           prijateljstvo

    3.   Na putovanju ka vječnosti, ostani čovjek planete

Izvor: Muzejtesanj.Org

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *