DAN DRŽAVNOSTI 25.11.2015.

DAN DRŽAVNOSTI  25.11.2015.

25. i 26. novembra 1943.godine u Mrkonjić Gradu održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Republike Bosne i Hercegovine – ZAVNOBiH. Za vrijeme njemačke okupacije, po velikoj zimi, delegati sva tri naroda BiH su uspjeli da se probiju do Mrkonjić Grada, gdje su donijeli važne odluke i tako položili temelje državnosti BiH. Tog 25.novembra donesena je odluka naroda BiH da njihova zemlja koja nije ”ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego srpska i hrvatska i muslimanska, bude bratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih navedenih naroda”.

DAN DRŽAVNOSTI  25.11.2015.

Dan državnosti BiH koji su izglasali 247 vijećnika ZAVNOBiH-a svih bh.naroda, potvrdio je identitet i državnost BiH, obnovu hiljadugodišnje historijske državne tradicije naše domovine te očuvao njen identitet i učvrstio suverenitet.

DAN DRŽAVNOSTI  25.11.2015.

Zbog toga se 25.11.uzima za Dan državnosti BiH.

Povodom tog datuma, tj. našeg posebnog i značajnog praznika, članovi Dramske, Novinarske i Muzičko-horske sekcije Gimnazije ”Musa Ćazim Ćatić” pripremili su zanimljiv program u svojoj školi. Kako bi pokazali originalnosti, naši učenici su ove godine program izveli malo drugačije. Sva odjeljenja, kako u prvoj tako i u drugoj smjeni, imala su priliku vidjeti nešto od tog programa. Recitacije su otvarale vrata učionica naglašavajući i potvrđujući značaj 25.novembra, pjesme su slobodno šetale među klupama odzvanjajući zvucima umilnosti i topline, a iskreni osmijeh kao reakcija glumačkog umijeća bio je potvrda da su naši učenici ostali dosljedni i vrijedni svake pažnje. Svi su na svoj način uživali i osjećali, bar na trenutak, sreću i bijeg od svakodnevnice. Umjetnost i historija bile su odličan spoj da se na zanimljiv i kreativan način pokaže važnost ovog datuma za našu državu i za nas same.



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 

Neka nam je sretan Dan državnosti.

Opširnije: mcc.edu.ba

O Gimnazija Musa Cazim Catic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *