SAMIT MLADIH O ULOZI MLADIH U BORBI ROTIV NASILNOG EKSTREMIZMA

13081660_10207111697130702_1889743918_n

Dva učenika naše škole, Ajdin Sadiković i Faris Ferizbegović su u pratnji profesorice Aide Kršić prisustvovali Samitu za mlade na temu Uloga mladih u borbi protiv nasilnog ekstremizma 21. i 22. aprila 2016. godine u Hotelu Park u Vogošći u organizaciji misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ureda za sigurnosnu saradnju.

Ovaj dvodnevni događaj za učenike srednjih škola usmjeren je ka pružanju trenutnih najboljih praksi i jačanju sposobnosti ciljane grupe da se bavi pitanjem borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije. Samit je imao za cilj razmjenu informacija o borbi protiv nasilnog ekstremizma, te poticanju rasprave i ideja o mogućim lokalnim aktivnostima u skladu sa Strategijom za prevenciju i borbu protiv terorizma, te važnosti zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda tokom njene implementacije. Tokom događaja naši učenici su razgovarali o temi nasilnog ekstremizma, s obzirom da se problem jednako odnosi na muškarce, žene,  maldiće i djevojke.

Slušali su predavanja na ranije spomenutu temu od profesora Hamze Višće i doktora Vlade Azinovića ,dok su se sa psihološkim odnosno vjerskim aspektom upoznali od strane psihologa, Aide Ganović odnosno teologa, Muhameda Jusića.

Prisustvovali su i raznim radionicama u organizaciji Savjetodavne grupe za mlade i Tima za društvene medije, Radionica o stereotipima i predrasudama i Omaldinski aktivizam putem platforme Supergrađani/ke-Govor mržnje/društveni mediji/kontra- narativi.

Ovo za naša dva učenika kao i za profesoricu u njihovoj pratnji predstavlja jedno veliko iskustvo i događaj koji će zasigurno pamtiti tokom svog života jer su stekli izuzetna nova znanja i upoznali mnoge nove prijatelje.



 



 



 



 



 



 

Opširnije: mcc.edu.ba

O Gimnazija Musa Cazim Catic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *