Odobren projekat iz Programa Interreg Dunavske transnacionalne saradnje 2014-2020- PROJEKAT EDU-LAB

Odobren projekat iz Programa Interreg Dunavske transnacionalne saradnje 2014-2020- PROJEKAT EDU-LAB

Opšti cilj Dunavskog transnacionalnog programa (DTP) je promocija ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije u Podunavlju kroz integraciju politika u pojedinim područjima djelovanja. Kako bi se postigao viši stepen teritorijalne integracije vrlo heterogenog područja Podunavlja, Program Dunavske transnacionalne saradnje će djelovati kao pokretač politika sa ciljem rješavanja zajedničkih izazova i potreba u specifičnim područjima u kojima se očekuje da transnacionalna saradnja ostvari konkretne rezultate. U programu učestvuje ukupno 14 zemalja (9 članica EU, 3 IPA zemlje i dvije ENI partnerske države).

Prvi poziv za projektne prijedloge u okviru Dunavskog transnacionalnog programa je bio otvorenod 23.09. 2015. do 09.05.2016. godine.U DTP programu projektni prijedlozi se dostavljaju u dva koraka (podnošenje pisama namjere i punih aplikacijskih formi). U prvom koraku podneseno je 576 pisama namjere. Nakon provedene procedure ocjenjivanja u prvom koraku i poziva za dostavu punih aplikacionih formi, Monitoring komitet Programa je u drugi krug, odnosno za finalnu ocjenu i izbor na nivou Programa, tokom sastanka koji je održan 27. i 28.09.2016. godine u Bukureštu (Rumunija) uslovno odobrio 55 projekata od ukupno 91 prijedloga za koje je ponesena aplikacijska forma u drugom koraku za Prvi poziv.

Jedan od odobrenih projekata je i projekat pod nazivom „New Danubian Governance in Labour market Relevance of Higher Education“ – „EDU-LAB“(“Novo dunavsko upravljanje na tržištu rada relevantnom za visoko obrazovanje”) u okviru Prvog poziva za projektne prijedloge Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020: Prioritetna osa 4 – Dobro upravljanje Dunavskim regionom, Specifični cilj 4.1. Povećanje institucijalnih kapaciteta za rješavanje velikih društvenih izazova. Vodeći partner u ovom projektu je Evropska fondacija za obrazovanje (EFE) iz Njemačke. U projekat je uključen 21partner sa područja Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije,  Slovačke, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.Jedan od partnera na implementaciji projekta je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona. Trajanje projekta je 30 mjeseci.

Odlazak obrazovanih kadrova, tzv. odliv mozgova, usljed boljih akademskih i ekonomskih mogućnosti u zapadno-evropskim zemljama jedan od ključnih izazova u Dunavskom regionu. On je vezan za migracije iz ruralnih područja u gradove i sveukupan populacijski pad. Projekat EDU-LAB ima za cilj jačanje institucionalnih kapaciteta radi povećanja relevantnostivisokog obrazovanja kako bi se zadržalo više mladih talentovanih osoba koje studiraju i rade u dunavskoj regiji. Projekat se fokusira na usklađivanje obuke i potražnje na tržištu rada, apolazište za promjenu je institucionalna saradnja i izgradnja kapaciteta. EDU-LAB premošćuje jaz između obrazovanja, poslovanja i politike/administracije intenziviranjem dijaloga aktera u zajedničkom transnacionalnomi međusektorskom procesu učenja na više nivoa. Zasnovan  na novom načinu razmišljanja o saradnji u oblasti obrazovanja, novi model upravljanja će biti početna tačka za poboljšanje profesionalnih šansi za mlade talente u njihovim sredinama.



Izvor: www.zdk.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *