Emin Turalić iz Tešnja među najboljim studentima u FBiH

Rođen je 01. oktobra 1995. godine. Odrastao je kao i svi drugi dječaci, u svom gradu. Ovaj Tešnjak je završio Gimnaziju, nakon čega odlazi u Tuzlu, gdje nastavlja svoje školovanje na Tehnološkom fakultetu smjer hemijsko inžinjerstvo.

I nije on kao drugi, a mnogi će pitati po čemu se izdvaja. Njegovo znanje i želja za dobrim rezultatima izdvojili su ga među najbolje studente Federacije BiH.

Tokom ovog mjeseca upriličeno je uručenje nagrada za najbolje studente, a koje nagrađuje Federalno ministarstvo obrazovanja. Jedan od studenata je bio i momak iz Tešnja, Emin Turalić sin Šefketa i Jasminke.

Sve ovo je bio dovoljan razlog da stupimo u kontakt sa Eminom i za čitaoce portala ZOS radija saznamo kako je biti najuspješniji.

U protekloj akademskoj godini ostvario je prosjek ocjena 9,35 i tako se našao među nagrađenim, a trenutno je na trećoj godini studija.

Kako nam je Emin rekao osjećaj zbog nagrade je bio izvanredan, jer je kako kaže dugo očekivao ovakvo priznanje, i dugo je težio istom. Na pitanje da li je bio iznenađen nominacijom od svog fakulteta, Emin nam kaže da nije, jer to i jeste bio njegov cilj tokom školovanja na ovom fakultetu.

Emin Turalić naravno nije došao do svog cilja bez muke, iza njega su godine odricanja i marljivog učenja, zamolili smo ga da nam kaže kako bi opisao svoje školovanje kroz sve ove godine: ”U najbolju ruku, zanimljivo – uvijek sam volio učiti nešto novo, a ponaročito račun. Kroz osnovnu i srednju školu sam brzo stekao mnogo više znanja nego što mi je trebalo, pa sam imao dobre predispozicije za fakultet.” – objašnjava naš sugrađanin.

Svjedoci smo da mnogi mladi ljudi napuštaju našu zemlju, no Emin ima potpuno drugačiji stav i kaže da planira ostati ovdje te dodaje: ” Nadam se, raditi na univerzitetu. Definitivno, bilo ko, ko se pokaže kao vrijedan, ima budućnost nezavisnu od lokacije.”

Kada govorimo o uspjehu nemoguće je ne spomenuti one koji su tu uvijek u sjeni kako bi mladu osobu hrabrili i podupirali, Emina smo pitali kome ide njegova zahvalnost na što nam je rekao: ” Najprije roditeljima, što su me gurali, podupirali i finansirali. Štaviše, nisu ugasili moj entuzijazam dok sam bio mlađi, nego su ga isticali kao vrlinu.”

”Znanje je samo sebi nagrada. Nema većeg blaga od znanja, većeg siromaštva od neznanja. Nadam se da ću biti profesor na fakultetu, ovom istom, i da ću pored toga imati vremena da predajem u srednjoj školi. Želim da prenesem svoj entuzijazam na nekoga.” – zaključuje Emin Turalić na kraju ovog razgovoru.

Nadamo se da ćemo o Eminu, ali i drugim uspješnim ljudima sa područja Tešnja imati priliku pisati često i ujedno ćemo im poželjeti blistavu budućnost ma gdje god da su. 

Rifa Vilašević/zosradio.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *