SAOPŠTENJE SA 37. SJEDNICE SKUPŠTINE

SAOPŠTENJE SA 37. SJEDNICE SKUPŠTINE

Dana 30.01.2017. godine zasjedala je Skupština Zeničko-dobojskog kantona. Prije samog usvajanja dnevnog reda poslanici u Skupštini su prihvatili da Prijedlog Zakona o radu Zeničko-dobojskog kantona bude razmatran i donesen po skraćenom postupku. Nakon obimne rasprave o dnevnom redu, dnevni red kojeg je predložio Kolegij Skupštine nije dobio potrebnu podršku većine poslanika u Skupštini. Predsjedavajuća je potom stavila na izjašnjavanje Skupštini dnevni red sa izmjenom koja se odnosila na „Razmatranje mogućnosti za iznalaženje načina za obezbjeđivanje dodatnih novčanih sredstva od strane Zeničko-dobojskog kantona za sufinansiranje Projekta Regionalnog vodovoda “Plava voda” d.o.o. Travnik“. Skupština je potom usvojila ovako izmijenjeni dnevni red 37. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za koji je utvrđeno razmatranje devet tačaka.

Na svom 37. zasjedanju Skupština je prihvatila Nacrt Zakona o osnovnoj školi i Nacrt zakona o srednjoj školi. Prihvatanju ova dva Nacrta Zakona je predhodila obimna rasprava poslanika u Skupštini. Oba Nacrta Zakona se upućuju u javnu raspravu u Grad Zenicu i sve općine Zeničko-dobojskog kantona sa rokom za provođenje javne rasprave od 30 dana.

Na ovoj sjednici Skupština je utvrdila dva mišljenja u okviru procedure za donošenje zakona na nivou Federacije Bosne i Hercegovine koja će biti proslijeđena nadležnom federalnom ministarstvu radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Skupština je prvo utvrdila mišljenje povodom dostavljenog Prednacrta Zakona o štrajku u Federaciji Bosne i Hercegovine, a potom i mišljenje povodom Prednacrta Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova. Mišljenja Skupštine Kantona u vezi ovih prednacrta zakona su utvrđena uvažavajući, predhodno data mišljenja resornog kantonalnog ministarstava koja je prihvatila Vlada Kantona, a koja su i sastavni dijelovi mišljenja koja je uvtrdila i Skupština Kantona.

U nastavku rada Skupština je u skraćenom postupku donijela i Zakon o radu Zeničko-dobojskog kantona, a potom je razmatrana šesta tačka dnevnog reda, koja se odnosila na „Razmatranje mogućnosti za iznalaženje načina za obezbjeđivanje dodatnih novčanih sredstva od strane Zeničko-dobojskog kantona za sufinansiranje Projekta Regionalnog vodovoda “Plava voda” d.o.o. Travnik“. Diskusija i rasprava po ovoj tački je bila dugotrajna i obimna, a svi diskutanti su bezrezervno dali podršku za iznalaženje mogućnosti nastavka realizacije projekta „Plava voda“. U konačnici je usvojen i Zaključak kojim se obavezuje rukovodstvo Skupštine da u što kraćem roku organizuje zajednički sastanak sa predstavnicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona,  gradske uprave Zenica, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), JP Regionalni Vodovod “Plava voda” d.o.o. Travnik i Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, na kome treba da iznađu zakonito rješenje za nastavak realizacije već podržanog  Projekta  “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda“ i shodno tome predlože rješenja Skupštini. Nakon ove tačke zasjedanje sjednica je prekinuta, a Kolegij Skupštine će u skladu sa Poslovnikom donijeti odluku o datumu  nastavka 37. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

 

Stručna služba Skupštine ZDK



Izvor: www.zdk.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *