Otvorena zgrada socijalnog stanovanja za 8 romskih porodica u Kaknju

Otvorena   zgrada socijalnog stanovanja za  8 romskih porodica u Kaknju

 U naselju Varda, općina Kakanj, dana 17.03. 2017. godine  je upriličena svečanost primopredaje ključeva i otvaranje   zgrade socijalnog stanovanja za  8 romskih porodica koje nemaju riješeno stambeno pitanje.

 Svečanosti su prisustvovati Massimo Mina, rukovodilac Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Evropske unije u BiH, Njegova Ekselencija Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, predstavnici institucija i donatora koji su podržali izgradnju zgrada socijalnog stanovanja te drugi gosti.

Zgrada je izgrađena u okviru projekta „AKCIJA ROMA – Podrška socijalnom uključenju ranjivih romskih porodica u područjima pogođenim poplavama putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio-ekonomskih mjera sa aktivnim učešćem državnih i lokalnih vlasti kao i drugih interesnih grupa”. Projekat finansira Evropska unija kroz Instrument predpristupne pomoći, a sufinansiraju ga Federalno  ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona  i lokalne vlasti. Projekat implementira Humanitarna organizacija “Hilfswerk Austrija International” u partnerstvu sa njemačkom organizacijom ASB i Udruženjem Romski informativni centar “Kali Sara”.

                Realizaciju projekta  je pomogla Općina Kakanj kroz dodjelu zemljišta, obezbjeđenjem potrebnih dozvola, priključenjem zgrade na komununalnu infrastrukturu te vanjskim uređenjem. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojilo je 100.000 KM za 7 projektnih općina u   FBiH, a Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona  izdvojilo je 50.000 KM za općine Kakanj, Zavidovići i Grad Zenicu.



Izvor: www.zdk.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *