Rusmir Hrvić: Rasteretimo privredu do one potrebne mjere koja će omogućiti masovna zapošljavanja i značajna povećanja plaća zaposlenima

Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS GROUP, nedavno je dao intervju za portal Senzor.ba

Intervju prenosimo u cjelosti.

 

 

Iz AS Grupe stižu samo dobre vijesti, poslije dijela Agrokomerca, kupili ste i Svjetlostkomerc. Šta je slijedeće?

Rusmir Hrvić: Nastavljamo dalje raditi na kupovini bh. brandova. Radi se o kontinuitetu naše poslovne strategije, fokusiranom na objedinjavanje portfolija snažnih bosanskohercegovačkih brandova u prehrambenom sektoru. Akviziramo one brandove za koje smatramo da imaju potencijal. Pri tome, nerijetko su ovi brandovi iz raznih okolnosti zapali u određene teškoće, mi im pomažemo i dižemo posrnule kompanije na noge. Na taj način spašavamo naše domaće brandove od propasti, zadržavamo postojeća radna mjesta i nastojimo da novom vrijednošću damo novi zamah razvoju brandova koje akviziramo. Tada korist imamo svi, od kompanije i radnika koji dobijaju persepektivu, preko lokalne i šire društvene zajednice koje dobijaju siguran privredni oslonac u svojim vizijama razvoja, do tržišta koje dobija novi kvalitetan brand i potrošača koji kupuju svoje, kvalitetno i domaće.

 

Svi znamo da ekonomska klima u BiH nije povoljna, koji zakoni su najpotrebniji da bi privreda malo prodihala?

Rusmir Hrvić: Sve bi bilo puno jednostavnije i bolje kada bismo se više posvetili ekonomskim temama. Javnost je opterećena sukobima, i sve je podređeno stvaranju negativne klime u kojoj teško da ima mjesta za razgovore o mogućnostima, vizijama i konkretnim strategijama usmjerenim na njihovu realizaciju. Bilo bi puno bolje kada bismo svaki dan razgovarali o rješenjima koja bi pokretala našu ekonomiju. Prepustili smo javni prostor gotovo pa isključivo negativnim temama. Usljed toga, imamo neku vrstu masovne jadikovke da ništa ne valja i da će zadugo biti tako. Sve skupa se odražava na stavove ljudi koji donose odluku o napuštanju zemlje u potrazi za boljim na Zapadu. Poraz je kada jednog čovjeka na takav način izgubite, a kamo li hiljade. To mora prestati. U protivnom imat ćemo problem koji više nećemo moći riješiti. Trebamo učiniti sve da zaustavimo odlazak mladih iz BiH. Rasteretimo privredu do one potrebne mjere koja će omogućiti masovna zapošljavanja i značajna povećanja plaća zaposlenima u privredi, i privatnom sektoru. Na taj način ćemo ukloniti prvi i najveći uzrok odlaska ljudi iz BiH.

 

Vijest o preuzimanju dijela Agrokomerca mnogo je obradovala Krajišnike koji su teško podnosili višegodišnje propadanje privrednog giganta. Kako je krenula proizvodnja i prodaja čuvenih brendova Agrokomerca?

Rusmir Hrvić: Zadovoljni smo početkom, dobro je krenulo. Proizvodnja je pokrenuta, brandovi Agrokomerca nalaze svoje mjesto na policama kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima. Otvaraju se nova tržišta na Bliskom istoku, povećanje plasmana bilježimo u Hrvatskoj i SAD-u, itd. Tops je u tom smislu zaista nevjerovatan, jer kao regionalni brand bez poteškoća ponovno otvara vrata trgovačkih lanaca. Agrokomerc je veliki brand i mi imamo velike planove s njim. Osim naših jasnih nastojanja za daljnjom kupovinom kapaciteta ovog ‘krajiškog diva’ koji je značajnije i pokrenut našim angažmanom, istodobno ulazimo u razvojne projekte, i projekte inovacija koji će postojeće Agrokomercove brandove modernizirati i učiniti još konkurentijim na tržišu.

 

Sad već stižu vijesti o kompletnom preuzimanju prehrambene proizvodnje. Kakvi su prvi utisci iz Krajine, može li se gigant ponovo dići na noge?

Rusmir Hrvić: Naša namjera je da od Agrokomerca napravimo jedan veliki sistem za proizvodnju hrane. Taj veliki sistem ćemo uključiti u naš postojeći koncept rasta i razvoja. Proizvodnja hrane, trgovina i tekstil naše su tri oblasti koje ćemo dalje širiti ali i jačati iznutra. Nastojimo kreirati poslovni sistem koji se temelji na ideji odgovornosti, interakcije i nadgradnje, u kojem već sada svoju viziju ispunjavanju brandovi kao što su AS, Klas, Vispak, Sprind, Master, Kent, Oaza, Mak Zara, ali i Svjetlostkomerc i Agrokomerc. Za nas nikada nije bilo upitno da li ispunjavamo naše obaveze prema državi i radnicima u vidu poreza i doprinosa. Za nas je uvijek predstavljalo izazov i dodatni motiv kako pomoći razvoju lokalne zajednice u kojoj smo aktivni, a time i široj društvenoj zajednici gledano u cjelini. Taj princip želimo zadržati. Razvojem AS GROUP želimo pružiti nadu ljudima da možemo zajedno graditi naše kompanije koje će biti konkurentne i koje će nuditi sigurnost svojim uposlenicima. Potrebni su nam veliki sistemi, kako bi bili snažni i kako bi bili oslonac i motiv za male. Veliki sistemi pokreću male, nikako obrnuto. Veliki sistemi generiraju znanja koja su nam ptorebna na putu razvoja. Jedino veliki sistemi mogu odgovoriti zahtjevima globalne konkurencije i ekonomskih kriza. Naše različitosti su naše prednosti. Nedavno sam pročitao jednu mudrost, da kada bi nakon velike svjetske kataklizme ostala samo Bosna i Hercegovina da bi bilo moguće obnoviti civilizaciju. Vjerujem da možemo iskoristiti tu našu odlučujuću prednost jedinstva u različitosti koje nas u svemu, pa i na tržištu čini posebnim. Svi mi u AS GROUP, nas 4.500,  svojim predanim i poštenim radom želimo postaviti standarde poslovanja jedne nove i ekonomski snažne Bosne i Hercegovine.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *