Učenici Mješovite srednje škole Tešanj među najuspješnijim na takmičenju iz robotike u Labinu

U periodu od 10.05.-13.05.2018.godine održano je 6. Međunarodno takmičenje „Balkan Junior“ u Srednjoj školi „Mate Blažine“, Labin, Republika Hrvatska. Bosnu i Hercegovinu je predstavljala JU Mješovita srednja škola, Tešanj. Našu školu su predstavljali učenici Ervin Hadžimujić(2. razred zanimanja tehničar za mehatroniku) i Salem Bašić(3. razred zanimanja elektrotehničar računarstva) u pratnji mentora Muje Zeničanina i Sakiba Ahmića i direktora Muharema Saračevića.

Samo takmičenje „Balkan Junior“ je osmišljeno kao takmičenje iz praktičnog i teorijskog znanja. Ove godine, praktični zadatak je bio sklapanje i programiranje autonomnog robota(Balkan kolica) koji je trebao savladavati različite staze i prepreke. Teorijski zadatak je bio izveden od 350 pitanja, a na samom takmičenju učenici odgovaraju na 50 pitanja. Oblasti koje obuhvata teorijski dio su: elektrotehnika, mašinstvo, programiranje, elektronika i fizika.

Sva dosadašnja takmičenja potencirala su nove tehnologije, tako je bio slučaj i ove godine. Robotika uzima maha u zemljama jugoistočne Evrope, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Zaista smo prezadovoljni sa uspjesima koje smo imali do sada, osvojeno 1. mjesto na prošlogodišnjem takmičenju i 3. mjesto iz praktičnog rada na ovogodišnjem takmičenju u Labinu.

U tabeli ispod se može vidjeti da je naša ekipa u samome vrhu praktične izvedbe zadatka.

Team: Achieved score:
TURKEY 67
CROATIA 66
BOSNIA AND  HERZEGOVINA 63
SERBIA 50
SLOVENIA 44
MACEDONIA 30
MONTENEGRO 0
ROMANIA 0

 

U samoj konačnici takmičenja smo osvojili peto mjesto.

Međunarodno takmičenje „Balkan Junior“ nije samo osmišljeno kao takmičarsko, nego je akcenat stavljen na druženje i razmjenu školskih iskustava. Prije samog takmičenja i za vrijeme takmičenja, učenici takmičari mogu vidjeti različite pristupe u rješavanju istog problema. Također, jedan dan je predviđen za obilazak kulturnih znamenitosti države u kojoj je takmičenje, gdje učenici imaju više vremena za druženje i upoznavanje.

Naš boravak u Labinu je bio lijep i zahvaljujemo se organizatorima za ugodan boravak i vrhunsku organizaciju. Sljedeće godine takmičenje će biti održano u Ohridu, Republika Makedonija.

        

        

       

        

    

O Mjesovita srednja stru?na škola Tešanj