16. RASTOK FEST u Jelahu

U subotu, 4. augusta, isto kao i na 9. BALKAN STRETSS FESTIVALU u Tešnju, ni na RASTOK FESTU u Jelahu nije bilo “zvijezda”, ali svakako nije nedostajalo dobre svirke.

A prije kratkog osvrta na svirku reći ću samo da vlast u Tešnju, ali i privredni subjekti, kao i Turistička zajednica ZDK mora prepoznati potencijal ova dva festivala, koji se već dugo godina održavaju, uglavnom, zahvaljući entuzijazmu onih koji se svim silama nastoje Rock n Rollom oduprijeti navali narodnjaka, pa i onih najgore vrste koji su sve prisutniji na prostoru općine Tešanj. Nažalost, izdvajanjem pozamašnih sredstava za nastupe “zvijezda” narodne muzike i Općina Tešanj, ali i privredni subjekti Tešnja pomalo, možda nesvjesno, guraju Rock n Roll u stranu, pridavajući pažnju muzici, koju teško možemo nazvati kvalitetnom.

Nažalost, i mi sami tim doprinosimo. Kada gostuju zvijezde narodne muzike mladi hrle da posjete te nastupe, dok ljubitelji Rock n Rolla obično kažu da koncert može proći i bez njih. Samim tim nardonjaci stečenim novcem omogućuju sebi još veži prostor za nastupe, a Rock n Roll grupe ostaju bez minimalnih uslova za afirmaciju Rock n Roll scene.

Pa tako, neka i ovaj moj mali osvrt bude prodrška Rock n Rollu.

Festival u Jelahu je otvorila zagrebačka grupa Bad Mushrooms. Uživao sam u njihovom štimanju prije zvaničnog nastupa, dok su svirali rifofe Rock n Rolla 60-tih, i to veoma dobro. Članove benda kao da su izvadili iz naftalina nakon 50 godina i evo ih tu u Jelahu, ravno sa Woodstock-a.

Većina otpjevanih pjesama bila je autorska. Pjesme dobre, ali, ali, da je to stvarano prije nekih 40-50 godina svakako bi naišlo na plodno tlo, baš kao kada su rok kritičari pisali za dobojsku grupu Rezervni sastav, koja je stvarala 80-tih, kamo sreće da su stvarali 10-tak godina ranije.

Bad Mushrooms strašno dobar bend, a posebno bih izdvojio klavijaturistu, i preporučio im da onako, bez ustezanja, kada treba publiku dići na nogu otpraše i tuđe pjesme, jer to znaju.

Nakon njih nastupa Mustang iz Mostara. Meni teško za analizirat, ali momci se trude i dobro su uštimani. Sviraju nešto između hard rocka i metala, a mene su na momente podsjetili i na Skunk Anansie, možda i griješim. U svakom slučaju vrijedni pažnje zbog truda i želje da što kvalitetnije pokažu svoje stvaralaštvo.

Treći su nastupili Starbridge iz Sarajeva. Možda nepravedno vokalistica u drugi plan “pošalje”, iako dobre, druge muzičare iz benda, ali zaista rijetko se sreću tako kvalitetni vokali/vokalistice. Bend pun energije, kakav put će im biti, isključivo, po meni, će zavisiti od vokalistice.

Predzadnji su nastupili EKV Tribute By IQV, bend iz Srbije. Fenomenalna uvježbana svirka, naizgled lagno svirljive, legendarne grupe EKV. Kvalitet muzičara ujednačen, uz lagano odstupanje vokala, pretpostavljam frontmena benda.

EKV je obilježila jedno vrijeme, ali, nažalost, većina muzičara iz benda prerano je otišla u smrt, tako da je dobro bilo, sinoć u Jelahu, još jednom se podsjetiti na jedan od najkvalitetnijih bendova bivše nam zajedničke Države Jugoslavije.

Zvijezde večere su svakako bili Black Metallica Tribute Band iz Srbije. Profesionalci u svakom pogledu; maksimalno uvježbana svirka, komunikacija sa publikom, energija…

Black Metallica Tribute Band su pokazali muzičarima, kojih je bilo u publici, kako se to radi i da uz talenat obavezno ide vježbanje, kondicija, gard i dobro poznavanje materije.

Publika je kvalitet prepoznala, i sa razlogom dala punu podršku bendu tokom nastupa.

Priču o 16. RASTOK FESTIVALU završit ću radosnom činjenicom da je među publikom bilo djece, među njima i od mojih prijatelja, koja od riječi do riječi pjevaju pjesme koje su nekad davno ispjevane, ali čiji kvalitet nikada nije bio upitan, pa ni danas nakon svih proteklih godina.

 

Long Live Rock n Roll!

Tešanj, 05.8.2018. godine
Emir Unkić Deba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *