Mješovita sredja škola,Tešanj na II Međunarodnom sajmu inovacija i finalnom takmičenju u programiranju LEGO robota

U Prijedoru je u periodu od 04.12.-06.12.2018.godine održan II Međunarodni sajam inovacija i finalno takmičenje u programiranju LEGO robota. Ovaj događaj je vrhunski organizovala PREDA – Agencija za razvoj grada Prijedora.

Riječima je teško opisati svu pozitivnu energiju i sve divne utiske sa tog događaja. Naša škola je prvi puta uzela učešće u takmičenju iz programiranja LEGO robota. Tim Mješovite srednje škole Tešanj zvao se Transformersi Tešanj i bio je u sastavu: Matej Mandić, Elmedin Turkeš i Salem Bašić. Mentori naših učenika bili su profesori Mujo Zeničanin i Sakib Ahmić. Takmičenje je obuhvatilo tri različita problema u programiranju LEGO robota:

  1. Crtanje oblika
  2. Guranje i hvatanje predmeta
  3. Lavirint

Na ovom takmičenju svoje učešće je uzelo 10 ekipa. Pored naše škole, učešće je uzela Srednja škola iz Zagreba, Kragujevca, Velenja, Zaječara i srednje škole iz Prijedora. Iako učestvujemo prvi puta na takmičenju iz programiranja LEGO robota, naša ekipa je zauzela visoko četvrto mjesto osvojivši 43,60 bodova. Našu ekipu tokom cijelog takmičenja su pratili drugari iz Gimnazije „Sveti Sava“ Prijedor, Anabela Karanović i Miloš Savić. Hvala im na divnom društvu. Ono što moramo izdvojiti iz samog toka takmičenja je suđenje glavnog sudije takmičenja Katarine Veljković i njenih pomoćnika. Svaka im čast, suđenje bez greške, krajnje korektno i regularno.

Pored sticanja iskustva iz takmičenja u programiranju LEGO robota, neizostavno je i iskustvo sticanja novih prijatelja i poznanstava. Tako su naši učenici stekli nove prijatelje iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, grada Prijedora i Teslića.

Na takmičenje koje je organizovala PREDA trebaju se ugledati svi iz Bosne i Hercegovine. Ljudi iz agencije PREDA su uspjeli na malome mjestu skupiti buduće intelektualce i predstavnike našeg tehnološkog razvoja. Agencija PREDA je sigurno okidač razvoja ne samo grada Prijedora, nego i cijele Bosne i Hercegovine. Tokom cijelog boravka, naši učenici i mentori(sigurni smo i ostali učesnici) su se osjećali kao kod svoje kuće. Ovo takmičenje je ojačalo odnose naše Mješovite srednje škole Tešanj i našeg grada Tešnja sa gradom Prijedorom i sa svim srednjim školama koje se nalaze u samom gradu Prijedoru. Uvijek nam je drago poći u goste u Prijedor i uvijek nam je drago ugostiti drugove iz Prijedora.

Ovom prilikom se želimo zahvaliti svim učesnicima takmičenja na odličnom druženju. Želimo se zahvaliti našem vječitom domaćinu  agenciji PREDA a posebno gospođi Kristini Topić koja je povezala našu školu sa gradom Prijedorom. Zahvaljujemo se Katarini Veljković, Nebojši Stevanoviću i Draganu Manojloviću na fer i korektnom suđenju i divnom druženju.

Posebno se zahvaljujemo našim učenicima Mateju Mandiću, Elmedinu Turkešu i Salemu Bašiću koji su pravi primjer dobrog obrazovanja i lijepog vaspitanja.

 

       

     

       

O Mjesovita srednja stru?na škola Tešanj