Podaci

U Boga vjerujemo, svi drugi moraju donijeti podatke.
Wiliam Edwards Deming

Važnost podataka u donošenju odluka je iznimna. Podaci dolaze iz prošlosti, iz tragova o onome što se već dogodilo. Sada se može komotno istaći da već godinama postoji elektronska podrška u svim sferama života, u svim oblicima organizacije, koja omogućava korištenje svega što je proteklo na drugačiji način nego što je ikada prije bilo moguće u historiji koju današnja civilizacija pamti. Baze podataka su zlatni rudnik za iskopavanje pouzdanih i korisnih informacija. S tim što je danas ta vrsta „rudarenja“ postala vrlo brza i efikasna zahvaljujući namjenskim softverskim aplikacijama koje obavljaju taj posao. Otišlo se i korak dalje, softver nudi ne samo informacije nego i znanje na temelju provedenih pretraga, kao što nudi predviđanje trendova u budućnosti na temelju prošlosti. Pa iako se ne koristi takva softverska mogućnost, važno je da postoji uređena baza podataka koja se može iskoristiti za dalje korake.

Rukovodstvo organizacije i menadžeri na svim nivoima trebaju biti svjesni tog potencijala, i treba da se osposobe kako bi unaprijedili vodstvo. Ključni faktor uspješnosti, u ovom smislu, ogleda se u opredjeljenosti i spremnosti da se diskutuje o nečemu što je prošlo (uglavnom o bližoj prošlosti) na temelju činjenica a ne na temelju: ja mislim. Umjesto što se često za ono što je bilo koristi: mislim, treba da dođe bude znam. Ako se ne zna onda ne treba diskutovati dok se ne dođe do pouzdanih podataka i informacija. Tek nakon toga je veoma potreban i koristan proces razmišljanja. Kako oblikovati realan cilj, kako sagledati realno potrebne resurse, kako osposobiti ljudske resurse, kako otkloniti slabosti u procesu, kako unaprijediti komunikaciju, koje nove alate uvesti i slično. Još uvijek je praksa često obrnuta, prva dva koraka se zanemare (podaci > informacije) i kreće sa mislim. Tako u prvi plan dolazi osobni osjećaj i interpretacija, a s tim odmah dolazi i ego. Nakon toga je teško razviti kolegijalnu diskusiju jer onaj ko ima ovlaštenja počinje da ih koristi mnogo prije nego što je potrebno. Preskače se uloga i doprinos kompetencija. I ulazi se u način funkcionisanja s početka industrijske ere a živi se i djeluje u eri informacija, znanja i vještačke inteligencije.

Podaci će sigurno puno govoriti onom ko ih je spreman slušati. Donositi odluke bez podataka, bez činjenica, bez pouzdanih informacija može ličiti na gađanje mete zatvorenih očiju. Kada se postigne logičan i pouzdan slijed: podaci> informacija> znanje, nema sumnje da će se moći krenuti u realno predviđanje onog što dolazi, kroz inoviranje i drugačiji pristup: kroz bolje a ne brže, kroz lakše a ne teže, kroz fer odnos a ne dominaciju. Nakon toga, i spremnost na brzo prilagođavanje je nužno ali zbog poremećaja konteksta, a ne kao pravilo ponašanja.

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *