SARADNJA JAVNOG SEKTORA I REALNE PRIVREDE ?

Prije izvjesno vrijeme sam pisao i predlagao, da se određeni upravni i nadzorni odbori javnih preduzeća i ustanova u Tešnju popunjavaju isključivo iz reda stručnih osoba iz realnog sektora tj. privrede, a da Udruženje privrednika Tešanj koje se u medijima i navodi kao nezaobilazan partner općine Tešanj (pitanje je da li Udruženje to i suštinski jeste), bude taj partner koji bi predlagalo stručne kadrove u općinskim preduzećima i ustanovama. Poznato je da imamo poteškoće ne samo u poslovanju ustanova i preduzeća koje su pod ingerencijom općine, nego i u zapošljavanju, stranačkom zapošljavanju. Dakle, rješenje je jednostavno, neophodno je primjeniti recept uspješnosti privatnih kompanija i na sve javne ustanove i javna preduzeća čiji je osnivač Općina Tešanj. Ako bi se sa “riječi prešlo na djela” i suštinski željelo nešto promijenit onda je neophodno odmah pokrenuti aktivnost da se članovi upravnih/nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova na nivou općine imenuju u koordinaciji i uz saglasnosti sa Udruženjem privrednika  Tešanj/Jelah i to bez ikakve naknade, odnosno članovi ovih odbora bi eventualnu naknadu dobijali od svojih matičnih preduzeća. Ovo bi naravno bi presedan, ali zar se već ne hvalimo kako smo napredni i europski, tako da svakako to podrazumjeva da stalni idemo u nešto bolje i efikasnije.

Ono što je samo po sebi neobično, da ne kažemo zabrinjavajuće, je to da je rijedak slučaj lica koja su u upravnim i nadzornim odborima ustanova i preduzeća, gdje dobijaju novčane naknade, da su ta lica u nekim udruženjima i nevladinim organizacijama u kojima nema novčanih naknada, nego je isključivo rad, volonterski rad, rad, aktivizam i uz to i daješ novac iz svog džepa za finansiranje tog udruženja sportskog ili nekog drugo, sasvim nevažno. Dakle, tih kadrova jednostavno nema. Oni nisu za takve aktivnosti gdje se mora raditi i davati svoj novac za rad udruženja, oni su tamo gdje se uzima novac, a i ne mora da se radi. 

Trenutno je situacija da imamo primjere zapošljavanje podobnih, neiskusnih da ne kažemo nesposobnih osoba isključivo i jedino po lokalnom stranačkom receptu. Naravno, iluzorno bi bilo očekivati da će jedan ovakav prijedlog svi prihvatiti odmah i sada i sa oduševljenjem, ali sasvim sigurno da bi ovo bila i zvanična i konkretna potvrda i dokaz “velike” priče o saradnji sa privrednicima tj. privrednim subjektima koji egsistiraju na području općine Tešanj.

Haris Sejdić

O Haris Sejdi?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *