BOSNOM BEHAR PROBEHARAO A NIJE PROLJEĆE II DIO

29.03.2019.godine onako čisto kažem svome životnom saputniku hajdemo danas u Jajce ali preko Banja Luke! Gledamo u sat, sad će podne, hajdemo – petak je i naravno zove rodicu i ona pristaje, pa ćemo u Travnik, ima se puta ali šta fali…

I skrećemo od Banja Luke prema Jajcu tj. Mrkonjić Gradu… I…

Želim da podijelim ove slike, ovu ljepotu da vidite da ima u Bosni (za Hercegovinu ne znam) krajeva za koje mi koji odemo iz ovog Kantona mislimo da smo došli u drugu zemlju koja je u EU!

Ne dragi moji, ovo je VRBAS od Banja Luke do jezera Bočac…

Pa eto ako ko zna sada ovog mladog našeg ministra u Zedo kantonu za okoliš neka mu pokaže ove slike, ja šaljem na njihove mailove ali čisto sumnjam da to iko i pogleda…

Jer da pogleda ne bi 42 dana rijeka Bosna bila i dalje ovako prljava.. Niko ništa, dok se oni nama ustoliče, dok te nematematičke/stručne kako kažu, koalicije prorade i počnu djelovati mi ćemo pomrijeti ovdje.. Neki dan saznajem da je ovom novom mladom ministru savjetnik naš Tešnjak pa eto prilike.. Ministar sa 23 godine! Ali eto i to može u našoj državi, hele nejse ali ako bi ovo predložio može ući u istoriju/historiju/povijest (j….ti zemlju sad moram paziti kako izgovaram neke riječi jer ovi drugi ili treći neće razumjeti!).

Dakle – NEKA PREDLOŽI VLADI ILI KOME VEĆ DA SE PET AMBALAŽA POČNE OTKUPLJIVATI KAO U HRVATSKOJ, NJEMAČKOJ… PA NEKA BUDE 8 FENINGA ALI DA KRENE…. DA PREDLOŽI NACRT ZAKONA DA IDE U PARLAMETARNU PROCEDURU (JOJ SAM SE SEBI DIVIM KAKO BARATAM OVIM IZRAZIMA, ODOH JA NAREDNE IZBORE KAO SAMOSTALNI – EVO NAJAVLJUJEM KANDIDATURU..).

Ne mogu shvatiti da NIKOME NIKAD nije naumpalo da za bilo kojom govornicom bilo kojeg parlamenta ne izađe i ne predloži da se krene u otkup PET ambalaže?!?

Ja života mi mislio se ponuditi džabe da savjetujem što sada kažu pro bono, kao Komšić što ima savjetnika.. Ljudi – POMRIJEĆEMO!

Ne dajte da nam mladi pored ekonomije napuštaju zemlju i zbog ekologije!

I savjet, Ministre u auto pa napravi krug, ali vidjećeš od Travnika tuge i žalosti… Pa dođi M17 do Karuša, ali idi i do Visokog… Povedi i sve pomoćnike i inspektore za Okoliš, jer je to Tvoj resor.. Zašto primate plate?

U razgovoru sa jednim lokalnim ja sam ovako rekao: Građani (ups, izgleda da ne mogu ovo koristiti za stanovnike Tešnja jer smo Općina) dakle STANOVNICI OPĆINE TEŠANJ su pokazali kroz ovu akciju koju je organizovala Općina da žele da žive u čistoj sredini! Izašli i čisitili, a sada ako ponovno krenu divlje deponije onda izvinite, ali inspektori, policajci, eko policajci ne mogu dobiti platu! Podizanje svijesti su ove aktvinosti: skupljanje PET ambalaže u školama, postavljanje ovih kanti u obliku flaša, raznim druženjima, takmičenjima.. ali ako se deponija počisti pa nakon deset dana OPET, e onda te što tuostavlaju optad mora NEKO pronaći.. Isto kao kad neko ubije nekoga, NEKO traži..

Ne može se više trpiti i nerad i nebriga… Ja želim da živim u čistom i lijepo uređenom gradu, Kantonu, državi… Imamo ljepote ali smo ih doveli u takav položaj da neće niko ni da dođe, jer smo prljavi…

Šefket Turalić pri čistoj svijesti!

Tešanj, 11.04.2019.godine

O Sefket Turalic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *