Tešanjski dnevnik 10-17.6.2019. godine

Prave ljetne vrućine, Sajam privrede, povećan broj suicida na tešanjskoj općini i iznenadna smrt oftamologa prim. dr. Mije Grgića obilježili su ovu sedmicu.

Ovogodišnji Sajam privrede imao je veliki broj VIP gostiju. Iz BiH bili su: Predsjedavajući Vijeća ministara i premijeri Federacije BiH i Ze-do kantona, zatim visoke delegacije iz Srbije, Makedonije i Crne Gore. U najčitanijem listu Avaz ni riječi o ovom događaju, ali zato piše da je ukradeno 100 betonskih elemenata, a i naslovica”U Tešnju čak 8 samoubistava”.

Tačno je da je od početka godine izvršeno 8 samoubistava na području naše općine. Načelnik mr. Huskić je održao sastanak sa Centrom za socijalni rad i policijom kako bi se napravila analiza uzroka. Iz razgovora sa onima koji su poznavali neke od počinitelja samoubistava uzroci su klađenje, porodično nasilje i psihičke smetnje.

Održan 15. međunarodni sajam privrede Tešanj 2019

Prva prezentacija tešanjske privrede u Tešnju održana je još u ratu 1994. godine u Domu kulture. Prvi sajam privrede na kome je opet prezentirana tešanjska privreda održan je u hotelu Holidayu Jelahu 2004. godine. Sajam je mijenjao mjesta održavanja da bi se zadnjih godina skrasio u Kraševu na prostoru nekadašnjeg DC-a. Ove godine održan je 15. po redu i zasigurno je najkvalitetnij po sadržaju, broju visokih zvanica, ali i najbrojnijipo broju izlagača.

VIP zvanice na otvaranju Sajma

Izlagale su 302 firme na 6000 m2 zatvorenog i 12 000 m2 otvorenog prostora. Obzirom na ograničenje zatvorenog prostora organizator nije mogao prihvatit sve zahtjeve izlagača učešće.

Novi su štandovi, kvalitetne vansajamske aktivnosti i zabavni program u kome su nastupali Omladinski hor Zenica, violinistkinja Lejla Piljević, a koncert pred Domom kulture održao je Halid Bešlić.

Na otvaranju Sajma govorili su:Izudin Ametlić ispred Udrženja privrednika kao organizatora Sajma, načelnik mr. Suad Huskić, ministar Zoran Šapurić u ime Vlade Makedonije i premijera Zorana Zaeva, Mirza Ganić premijer Ze-do kantona, Fadil Novalić premijer Vlade Federacije BiH, Rasim Ljajić ministar u Vladi Republike Srbije i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić. Pored onih koji su se obračali bili su prisutni i NJ.E. Ekrem Ebibi ambasador Sjeverne Makedonije u BiH, PROF. Ferid Muhić parlamentarac iz Makedonije, predsjednici privrednih komora i drugi.

Izudin Ahmetlić je govorio u ime domaćina Udruženja privrednika o Sajmu i njegovoj historiji, privredi i njenim potrebama. Načelnik mr. Suad Huskić je govorio o rezultatima tešanjske administracije i privrede, posebno akcentujući budžetska ulaganja u infrastrukturu i potrebama tešanjskog prostora u ovoj oblasti. Iz izlaganja premijera Novalića zapažena je informacija o obezbjeđenim sredstvima za dionice Koridora 5C oko Tešanj, a to su dionica do pumpe/hotela Marić iza Žepča, te petlje u Medakovu i Rudanci.

Od govornika se moglo čuti dosta komplimenta našoj Općini. Rasim Ljajić je kazao da nema u Regiji mjesta primjera dobre prakse kakav je Tešanj.

Činom presijecanja vrpce otvoren je Sajam. Vrpcu su presjekli, slijeva:Senad Brka, Fadil Novalić, Denis Zvizdić, NJ.E Ekrem Ebibi i Mirza Ganić

Među zvanicama su bili i gosti iz Crne Gore: Dušan Raičević predsjednik opštine Bar, Veselin Vukičević predsjednik opštine Žabljak, Aleksandar Pavičević zamjenik predsjednika opštine Danilovgrad, Vlastimir Golubović predsjednik Privredne komore Crne Gore, Nina Drakić direktorica Sektora za istraživanje i analizu Privredne komore Crne Gore.

Između nastupa govornika pjevao je Omladinski hor iz Zenice (među kompozicijama su i poznata makedonska pjesma Zajdi i pjesma Moja BiH), a svirala je i volinistkinja Lejla Piljević.

Prije presjecanja vrpce dodijeljene su donacije Općoj bolnici i Domu zdravlja. Tešanjski privrednici braća Ahmetlić,Hajrudin i Izudin, vlasnici Hifa petrol.do.o. i Hifa oil d.o.o.donirali su JU Opća bolnica Tešanj kardiomobil, vozilo hitne pomoći opremljeno medicinskim uređajima potrebnim za hitne intervencije u slučaju srčanih i drugih oboljenja, a Udruženje privrenika Biznis centar Jelah Tešanj doniralo je JU Dom zdravlja vozilo hitne pomoći. Hajrudin Ahmetlić je predao ključeve vozila direktoru Opće bolnice prim.dr. Hasanu Škilji, a Fadil Ćostović dr. Amiru Dujsiću direktoru Doma zdravlja. Direktori su se zahvalili na donacijama vrijednim oko 200.000 KM i uručili donatorima zahvalnice.

S lijeva: Prim.dr. Hasan Škiljo, IzudinAhmetlić, Hajrudin Ahmetlić, Elma Ahmetlić (kćerka r. Fahrudina Ahmetlića), Husein Ahmetlić, Hasan Ahmetlić i dr. Amir Dujsić

Nakon obilaska štandova izlagača od strane visokih gostiju održana je panel diskusija na temu Regionalna privredna saradnja. Panelisti su bili:Svetlana Cenić ugledni ekonomski stručnjak, Radoslav Babić iz Ministarstva ekonomije Crne Gore, Ahmet Egrlić predsjednik VTK BiH, prof. Ferid Muhić parlamentarac iz Makedonije i Izudin Ahmetlić.

Dominirala je potreba privrednika za protočnošću granica, međusobnom saradnjomi ukidanje prepreka za protok roba i ljudi.Naglašena je potreba ukidanja prepreka i iznesena informacija da su ministri Ljajić (Srbija) i Šarović (BiH) ukinuli niz prepreka, a da nije bilo potrebe da se mijenja ni jedan zakon. Svi se slažu da je pitanje prije svega političke volje za boljom regionalnom saradnjom, a privreda živi na interesima i mogućnostima, a oni postoje.

Dijana Mujanović iz Al Jazeera vodila je program otvaranja i moderirala panel diskusiju.

S lijeva: Svjetlana Cenić, Radosav Babić, Ahmet Egrlić, prof. Ferid Muhić i Izudin Ahmetlić

Na Sajmu su dodijeljana i dva certifikata. Općini Tešanj je nakon recertifikacije dodijeljen BFC certifikat, a Udruženju privednika certifikat ISO 9001-2015.

Prvi potvrđuje da Općina Tešanj ostaje nosilac BFC certifikata i da je posvećena investitorima i unapređenju dobrog poslovnog ambijenta, da potiče ekonomsko jačanje i nove investicije, odnosno poduzetničku inicijativu, uspješno poslovanje i povećanje zaposlenosti. Na taj način se općina Tešanj pozicionira kao jedna od najnaprednijih u regionu i kvalificira za podršku države i donatora, te aktivniju promociju na regionalnom i međunarodnom nivou.

Udruženje privrednika je dobilo certifikat za kvalitet Udruženja.

U ime Općine certifikat je primio mr. Suad Huskić a predao ga je Jozo Bejić pomoćnik Ministra za razvoj, poduzetništvo i obrt FBiH. Direktor Udruženja privrednika dr. Mesud Ajanović primio je certifikat od dr. Muamera Peljte iz TŰV Adria.

Drugog dana Sajma održana je panel diskusija, na temu Kvalitetom do konkurentnosti-budućnost ekonomije BiHi okrugli sto na temu Izazovi vezani za Zakon o unutrašnjoj trgoviniu organizaciji Privredne komore FBiH. Izvršena je prezentacija nekih firmi.

Mr. Suad Huskić, Ana Ilić i Jozo Bejić

Dr. Muamer Peljto i Dr. Mesud Ajanović

Halid Bešlić je imao koncert u ulici 1.mart. Harizmatični pjevač narodne muzike privukao je veliki broj gledalaca tako da sam jedva uz pomoć obezbjeđenja napravio jednu fotografiju. Gledaoci su popunili ulicu, zatim dobar dio parka pa i okolne glavne ulice.

Novi uspjesi strijelaca Streljačkog kluba Tešanj

Negdje uveče u prošlu nedjelju, kada sam već otpremio Dnevnik, trener Streljačkog kluba Tešanj Sakib Plančić mi je dostavio rezultate nastupa strijelaca u Sarajevu i Novom Travniku gdje su ponovo postigli sjajne rezultate.

Na 25. prvenstvu BiH u streljaštvu koje je održano u Zetri u konkurenciji seniora puška/pištolj nastupilo je 75 takmičara iz 12 streljačkih klubova. Takmičenje je održano na elektronskim metama “Sius Ascor” na 10 m i na 30 streljačkih mjesta. Nakon kvalifikacija u obje discipline naša Nadina Omerbašić ušla je u finale kao sedma. U finalu je gađala sjajno i zauzela prvo mjesto u kategoriji seniora oborivši državni rekord za svoju kategoriju sa 243,3 postignuta kruga ispred Jelene Bosić sa 235,7 kruga i Aide Arnautović sa 215,6 kruga.

U konkurenciji Air rifle women (ženska konkurencija) Nadina Omerbašić, Asima Halilović i Esida Halilović zauzele su 3. mjesto iza SK Sarajevo i SK Geofon Teslić, a ispred SK Mladost Gacko i SK Visoko.

U Novom Travniku je održan turnir na kome su učestvovali strijelci iz SK Tešanj. U konkurenciji 11 klubova osvojili su prvo mjesto. Ajla Plančić kod kadeta osvojila je 2. mjesto, a u konkurenciji juniora Elvira Turkeš osvojila je takođe drugo mjesto. Samra Ćeman osvojila 3. mjesto.

Emir Bećarević, Nadina Omerbašić i Izudin Handžić Ćiro

U konkurenciji seniora Elvira Turkeš je osvojila drugo mjesto, a Ernad Plančić treće mjesto.

Sigurno za ovako sjajne rezultate svoje zasluge imaju predsjednik i treneri. Posebno mjesto u ovim rezultatima ima trener Emir Bećarević.

Planinke iz Tešnja najbolje na takmičenju “Neretva” 2019 Jablnica

Na završenom Izviđačkom takmičenju “Neretva 2019.” koje održano 8.i 9.6. 2019 u Jablanici naša ekipa Odreda Crni Vrh Tešanj Astra osvojila je ubjedljivo prvo mjesto. Prvo mjesto su osvojile:Sumeja Sadiković, Sajra Sadiković, Dalila Kurtić i Lamija Kurtić.

Mujo Pobrić, Arjesina-Sajra Sadiković, Sumeja Sadiković, Dalila Kurtić i Lamija Kurtić

Badema Bašić učenik generacije Mješovite srednje škole


Rođena je 11.12.2000. g., u Tešnju.OŠ Abdulvehab Ilhamija u Kaloševiću završila je odličnim uspjehom i primjernim vladanjem kroz svih devet razreda.
Nakon osnovne škole upisuje Mješovitu srednju školu u Tešnju, zanimanje Poslovno–pravni tehničar. Bila je član komercijalne sekcije, sekcije istraživanja tržišta, dramske sekcije, imala rad na bazi podataka škole. Predstavljala je školu na mnogobrojnim manifestacijama: Sajamsrednjih škola, Sajam preduzeća za vježbu.Dalje školovanje planira nastaviti na Saobraćajnom fakultetu u Doboju.

Ahmet Pihljak učenik generacije Tehničke škole


Rođen je 29.3.2000. godine u Tešnju od oca Damira i majke Jasminke. Završio je OŠ Huso Hodžić u Tešnju, a nakon završetka upisuje Srednju elektrotehničku školu, smjer elektrotehničar energetike. Školovanje je završio sa prosječnom ocjenom 5. Na Kantonalnom takmičenju iz matematike zauzeo je treće mjesto. Učestvovao je na raznim debatnim takmičemnjima, a na kantonalnom Debatnom takmičenju zauzeo je prvo mjesto.

Dodijeljene diplome gimnazijalcima

Na upriličenoj svečanosti u maloj sali Cko dodijeljene su diplome maturantima Gimnazije. Svečanost je otvorena himnom gimnazijalacaGaudeamus igitur u izvedbi Hora Gimnazije.Učenicima seobratila direktorica prof. Adela Ibraković.

Gimnazija je ove godine dala 75 maturanata iz tri razreda od kojih njih 37 je oslobođeno polaganja maturskog ispita, jer su sve četiri godine imali odličan uspjeh, a to su:Ajla Begović, Berina Hotić, Dženita Mudrov, Dženita Bekrić, Elma Brka, Esma Krkalić, Sara Mulabdić, Aida Terzić, Šejla Dizdarević, Adem Korajlić, Senada Šaranović, Lejla Čaplja, Melisa Ćostović, Zarfa Hadžimujić, Ahmed Hafizović, Emina Mešić, Ajla Osmić, Lamija Srkalović, Nedžma Bajraktarević, Mirza Bašalić, Ensar Ćostović, Arijana Kadribašić, Tarik Mulalić, Medina Šišić, Mevludina Subašić, Rukija Ahmić, Almedin Hotić, Kerim Muharembegović, Ahmed Okanović, Azra Razić, Ehlimana Šaranović, Belmin Softić, Almina Taletović, Nedim Torić, Indira Dizdarević, Lejla Kruško i Berina Šaranović

(Boldirana imena imaju učenici koji su imali 5,00)

Prosječna ocjena svih amturanata je 4,61.


Preminuo prim dr. Mijo Grgić


Rođen je 1951.godine u Sivši od oca Ivana i majke Janje. Osnovnu školu pohađao je u Sivši i Tešanjci, gimnaziju završio u Doboju,a Medicinski fakultet u Rijeci. U Zagrebu 1984.godine završio je specijalizaciju iz oftalmologije. u svom cjelokupnom školovanju bio među najboljim učenicima, studentima i specijalizantima. Prvi je specijalista oftalmolog u Tešnju.

Administrativnim promjenama nakon rata i formirana je općine Usora.Dr. Mijo Grgić je obavljao dužnost ravnatelja Doma zdravlja u Usori od 1994-2016. godinegdje je uspostavio organizovan oblik zdravstvene zaštite. Pri tome nije izgubio kontakt sa pacijentima iz Tešnja

Bio je stručan, ali i rijetko human i dobar čovjek. Nikada od nijednog pacijenta u Tešnju nisam čuo ni jednu lošu riječ o dr. Miji. Brojnost na njegovoj sahrani uz kilometarske kolone automobila, sa prostora Usore, Tešnja i drugih mjesta pokazuju koliko je bio cijenjen

Na komemoraciji koja je upriličena u općinskoj sali općine Usora govorio je i prim dr. Hasan Škiljo, a na sahrani sam zapazio i prof. dr. Besima Prnjavorca, dr. Amira Dujsića i druge uposlenike u tešanjskim zdravstvenim ustanovama, kao i veliki broj Tešnjaka.

Dodijeljena priznanja učenicima MSŠ

Ponekad se nešto dogodi što bih želio zabilježiti, naročito kada su u pitanju učenici i znanje, ali ne budem informisan. Tako je bilo i prošle sedmice kada je napravljen prijem za najbolje učenike i mentore Mješovite srednje škole. Naknadno sam pribavio informaciju i fotogarfije (zahvaljujem se prof. Sakibu Ahmiću na tome).

Svečanoj dodjeli pohvala najboljim učenicima koja je organizovala MSŠu objektu Madi, pored direktora i saradnika prisustvovali su i predstavnici firme Mann und Hummel BA, direktor Mahmut Galijašević sa kojom škola ima veoma dobru saradnju.

Pohvale su dodijeljene sljedećim učenicima i mentorima:

Za ostvarene rezultate na:

11. festival rada srednjih stručnih i tehničkih škola Bosne i Hercegovine, Bužim
1. mjesto Selma Huremović, prehrambeni tehničar,mentor Nadina Pridjevčić

1. mjesto Ajla Halilović, tekstilni tehničar,mentor Samila Čamdžić

2. mjesto Adelisa Davorović,poslovno-pravni tehničar, mentor Lejla Garić

2. mjesto Samra Turkeš, krojač, mentor Mustafa Mulabećirović

2.mjesto Elmedin Solo, poljoprivredni tehničar, mentor Dženetina Jusufbašić

3. mjesto Ibro Omahić, III-1 obrađivač metala rezanjem, mentor Muhamed Hasičić

3.mjesto Muhamed Sinanović, vozač motornih vozila, mentor Salih Šabanović

3.mjesto Senaida Haušić,trgovac, mentor Azra Brka

4. međunarodni simpozij tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna Timod 2019.

1. mjesto na takmičenju iz konstrukcija i dobitnik 100% sipendije za prvu godinu redovnog studija na fakultetu za tehničke studije/smjer tekstilno inženjerstvo i dizajn -Zemira Ibrić, tekstilni tehničar, mentor Selima Brkić

4.mjesto na takmičenju iz šivanja, Aldina Himzić,III-e,tekstilni tehničar,mentor Adijana Sadiković.

S lijeva: Arijana Krivdić, Muharem Saračević, Lejla Škiljo, Suad Mujkanović, Muhamed Haslilović i Mahmut Galijašević

Općinsko takmičenje iz historije na temu “BiH i Tešanj 1992-1995“.

1. mjesto, Medina Alić, mentor Haris Ibranović
2. mjesto, Šemsada Ćeman,mentor Haris Ibranović,
3. mjesto, Advija Davarović, mentor Haris Ibranović

Općinskom takmičenje u pružanju prve pomoći

MSŠ je osvojila treće mjesto.Učenici koji su predstavljali školu su: Advija Davarović, Armin Hasanbašić, Dženisa Čolić Lamija Bećirović Selma Imamović i Bedita Imamović mentor Adnan Alić

Pohvale za učešće:

7. međunarodno takmičenje Balkan Junior,Sjeverna Makedonija, Ohrid 2019.

4. Mjesto Učenici Ervin Hadžimujić i Tarik Ibrahimović, mentori Mujo Zeničanin i Sakib Ahmić
2. međunarodni sajam inovacija i finalno takmičenje u programiranju LEGO robota, Prijedor

Učenici: Matej Mandić, Elmedin Turkeš i Salem Bašić, mentori : Mujo Zeničanin i Sakib Ahmić.

Kantonalno takmičenje iz matematike

Učenici: Danial Rošić, Tarik Omić; mentor Besim Salkić
Učenici: Tarik Ibrahimović, Benjamin Hasanbašić ; mentor Ajša Hodžić

Kantonalno akmičenje iz informatike: 06.04.2019. godine u Brezi
Elmedin Turkeš,mentor Mujo Zeničanin, Džemal Ramić, mentor Sakib Ahmić
Kantonalno takmičenje iz fizike
Učenici: Tarik Ibrahimović, Danial Rošić, Advija Davarović i Matej Mandić, mentor Senada Kalabić

U sklopu saradnje sa firmom Mann Hummel BA,direktor firme Mahmut Galijašević uručio je nagrade učenicima: Suad Mujkanović,Muhamed Halilović, Lejla Škiljo.

Dodijeljene su pohvale i za vannastavne i druge aktivnosti.

Foto zabilješka

Firma Pharma maac uvoznik i distributer iz Tuzle u okviru programa Wellion kompanije Med Trust iz Austrije vršila je mjerenje šećera u krvi građana u cilju ranijeg otkrivanja ove veoma raširene bolesti

Stare fotografije

Tešanjski vatrogasci s lijeva:

Fehim Smailbegović Beli, Fajko Terzić, Smajo Grebić iIbro Hodžić

Radnici Napretka, s lijeva: Fatima Bedak, Šefika Galijašević, Sadeta Šeremet, Osman Prnjavorac, Ifeta Smailbegović i Esma Smailbegović

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *