ISJEČAK IZ ROMANA HADŽI OSMAN: DAN 29. (O SUDBINI OCA IBRAHIMA)

NAPOMENA: Promocija romana u Tešnju je čekala da načelnik europske općine gosp. mr. sci. Suad Huskić konačno odobri uvrštavanje Romana u program tešanjskih kulturnih događaja. To se ni do danas nije dogodilo. Toliko o europskoj priči u Tešnju.

Kad me Reuf beg Đonlagić natanko upozna o onome što je doživio na putu od Tešnja do Beča i nazad, ja ga ondar zamolih da mi ne zamjera ni zbog onoga što sam ga pitao niti pak zbog pitanja koja mu želim postavit’. Te ga ja, ondar, skrušeno upitam da mi kaže jesu li sve zemlje koje su nekada bile pod Austrijskom carevinom sada u ovoj novoj državi Kraljevini SHS i šta je sad sa zemljom Ugarskom. I on mi u odgovor rekne da bi mi to rado kaz'o ali da ni on sam ne znade sve, ali ono što zna da je Ugarska posebna država koju mi sad zovemo Mađarska, a da su Slovenija i Hrvatska u Kraljevini SHS, a da za ostalo ni sam nije siguran, al’ da bi mogao to još malo raspitati se. Ja sam ga još upit'o dal’ bi bilo kakvih mogućnosti da se u Austriji u Beču razuvidi malo oko muslimana koji se nisu vratili iz rata pa da malo vidim i za moga babu Ibrahima, možda je još živ, možda se nemere vratit’ nazad u Bosnu u Čagliće ili možebit’ da nije u kakvom zatvoru.

I Reuf beg mi u odgovor rekne da bi mi on to rado kaz'o al’ da ni sam ne znade koga da priupita i komu da se obrati. Suglasili smo se da kad opet budne iš'o u Beč da ponese jedno pismo u kojem bih ja sve potanko napis'o o cijelom ovom slučaju moga babe Ibrahima i da on vidi sa trgovcima bečkim pa akoBogda da i oni svoje veze potegnu. Tako smo i dogovorili i kad opet mi javi Reuf beg da će poći u Beč ja mu dadoh pismo.

Prođe pofajn vremena dok mi Reuf beg ne donese haber o sudbini pisma u kojemu sam ja se raspitiv'o za sudbinu oca Ibrahima. U odgovoru je pisalo da bi oni u Austriji meni rado dali odgovor ali da bio on bio podug i težak za razumijevanje a da opet ništa novo ne bi rekli osim da oni ne znaju tačno šta je sa mojim ocem. Isto tako reče mi Reuf beg da bi odgovor bio tako tegoban i taman da bi ga teško razumio. Kad mi tako reče, krenu da mi kazuje: Osmane, iz onog što sam dozn'o ti dobro znadeš da je sve od dragog Allaha, pa ti to tako i prihvati. Nedugo nakon ovoga pisma, dobili smo novo pismo u kojem je stajalo da se mojoj majci Umihani dodjeljuje penzija koju će slati Vlada države Austrije putem Vlade naše Kraljevine SHS. Svemu tome da dobije se penzija je pomoglo i pismeno koje je Emina hadži hanuma poslala nekom ministru u Vladi u Sarajevu, pa je taj ministar preko svojih veza još to potvrdio.

Mr. sci Haris Sejdić dipl.ecc

O Haris Sejdi?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *