Međunarodni dan voda

U Sarajevu je u organizaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organizovan događaj povodom Međunarodnog dana voda, a kojem su u ime Općine Tešanj prisustvovali Općinski načelnik Suad Huskić i direktor Komunalnog preduzeća RAD Hasan Handžić.

U proteklom periodu su pripremljena i usvojena dva značajna dokumenta koji bi u narednom periodu trebali unaprijediti stanje vodnih usluga u Federaciji BiH. Programom za unapređenje vodnih usluga u FBiH i korištenje najavljene finansijske i tehničke podrške, te Metodologijom utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga u FBiH pokreće se reforma sektora vodnih usluga u FBiH.

Tokom prezentacije ovih dokumenata istaknuto je kako vodovodna komunalna preduzeća ne ostvaruju dovoljno prihoda da bi bila samoodrživa, a prosječni nivoi prihoda od izvršenih vodnih usluga ne pokrivaju troškove rada i održavanja.

Tehnička pomoć u izradi ovih dokumenata omogućena je kroz Projekat općinskog okolišnog upravljanja MEG2, koji zajednički finansiraju Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini, Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini i Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini, dok projekat provodi UNDPBiH.

O Press Opcine