Vlatko Stefanovski, čovjek koji “jede” gitaru

Pomalo gubim inspiraciju za pisanjem, ali pokušat ću opisati moj prvi i zadnji susret sa majstorom gitare Vlatkom Stefanovskim.

Moj prvi susret sa Vlatkom Stefanovskim dogodio se davne 1983. godine. U sklopu turneje Leb i Sola po Jugoslaviji Leb i Sol je, zamislite, imao koncert u Domu kulture u Matuzićima. Iako veoma mali broj posjetilaca (53 ili 57 prodatih karti) Leb i Sol su odradili koncert na visokom nivou, jednostavno svirali su kao da je sala bila prepuna. Tada sam se čudio u čudu: kako to gitara svira, a da se lijevom rukom samo prelazi preko pragova, dok je Vlatkova desna ruka bila slobodna.

Čini mi se, da je Vlatko tada bio strastven pušač, jer mu je za vratom gitare zapaljena cigareta non stop bila.

Već naredne godine, 18. novembra 1984. godine, bio sam na Desetosatnom rok-maratonu u KSC Skenderija Sarajevo. Ovim Desetosatnim rok-maratonom pokojni Želimir Altarac Čičak obilježio je 15 godina rada na rock sceni. Tada su pored Leb i Sola nastupili :”Laboratorija zvuka”, Bajaga i “Instruktori pozitivne geografije”, “Galija”, “Drugi nacin”, “U skripcu”, “Slomljena stakla”, zatim “Indeksi”, “Divlje jagode”, “Vatreni poljubac”, “Elvis J. Kurtovic”, “Kongres”, “Djino Banana”, “Teska industrija”, “Rezonansa”, “Formula 4” i ekipa sarajevskih veterana pod nazivom “Joks”.

Sa ovog koncerta se ne sjećam puno detalja, jer nisam bio “sav svoj”, ali svakako pored maestralne svirke grupe Leb i Sol, u sastavu Vlatko Stefanovski, Bodan Arsovski i Dragoljub Đuričić, osale su mi u sjećanju pauze između nastupa grupa kada je Čičak puštao LP ploče, ali i trenutak kada je nastup grupe Đino Banana (frontmen Srđan Đino Jevđević, koji sada predvodi Kultur Shock), propraćen bacanjem paradajza na binu.

Prošlo je 25 godina da bi se opet stvorila prilika za susret. Bilo je to 12. novembra 2009. godine u dvorani Borik u Banja Luci. Tada je Vlatko Stefanovski Trio nastupio kao predgrupa SIMPLE MINDS.

Stefanovski je briljirao, a u jednom momentu ga je promatro i gitarista SIMPL MINDS Charlie Burchill, koji je vjerovatno pomislio: kako zadovoljiti publiku poslije ovako dobre svirke.

7. maja 2015. godine Vlatko Stefanovski Trio je nastupao u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.
Savršen zvog, uz perfektno muziciranje. Stefanovski nije mogao sakriti zadovoljstvo kvalitetom zvuka, te je u jednom momentu rekao: da je svirao po velikm i poznatim koncertnim dvoranama po svijetu, ali da je postignuti zvuk u BNP Zenica među najboljim do sada (kontam Titini arhitekti su to pravili).

I napokon, 2. april 2022. godine, Vlatko Stefanovski & Trio V u dvoranki BKC Gračanica. Po prvi put u ovom gradu i velika želja da sve dobro “ispadne”. I bilo je, odlično, a nas dvadesetak iz Tešnja (naravno tu računam i Jelašane i ostale) smo doputovali da pogledamo ovaj nezaboravni koncert.

Uz Stefanovskog su muzicirali: drums Jan Stefanovski (Vlatkov sin, 21 godina) i na basu Ivan Kukić (24 godine). Basista Ivan če “čudo neviđeno”, a šta će tek da bude.
Nevezano za koncerte, na kojima sam bio, želim istaći da je pored silnih svjetskih muziča sa kojima je Stefanovski muzicirao meni jedan poseban, a to je gitarista Jan Akkerman. Nadam da ću ih imati priliku da zajedno odgledati.

O Emir Deba Unkic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *