Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća

Povodom 4. aprila – Dana otpora općine Tešanj fašizmu u Velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Tešanj. Na isti dan, 4. aprila 1992. godine, održana je vanredna Skupština Općine Tešanj kada je donesena Odluka o proglašenju stanja neposredne ratne opasnosti što je u konačnici značilo formiranje Ratnog predsjedništva i stavljanje Općinskog štaba teritorijalne odbrane pod komandu tog Predsjedništva.

Nakon što je predsjedavajući Općinskog vijeća Amir Kurtić otvorio sjednicu, prigodnim referatom mnogobrojnim gostima obratili su se Općinski načelnik Suad Huskić i predsjednik Izvršnog odbora Općine u ratnom periodu Mirsad Ćeman.

Ovdje smo da iskažemo poštovanje spram odluka koje su donesene 1992. godine i spram onih koji su bili spremni donijeti hrabre i važne odluke. Ovo su bile odluke zbog kojih se mogla izgubiti glava, kao što je to bilo i tokom cijelog perioda 1992 – 1995. Nakon 4. aprila 1992. godine veliki broj Tešnjaka založio je svoje živote kako bi branio ovaj prostor. Naša težnja, naša borba za slobodu i dostojanstvo, naš otpor bilo kakvom obliku fašizma nije i neće prestati, rekao je, između ostalog u svom govoru Općinski načelnik Suad Huskić.

Ovom prilikom, prisutnim su se obratili i, u ime Vlade ZDK Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mirsad Hadžić, Glavni imam Medžlisa IZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić i ratni komadant Ismet Avdić.

U kulturno-zabavnom dijelu Svečane sjednice Općinskog vijeća, prigodan program gostima su pripremili učenici i nastavnici odjeljenja muzičke škole Rešad Kadić iz Tešnja i Nusmir Muharemović, glumac Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

O Press Opcine